Дачић: КФОР да остане у несмањеном саставу на КиМ

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је веома важно да се мандат КФОР-а реализује у складу са резолуцијом 1244 СБ УН и да остане у несмањеном саставу на Косову и Метохији.
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

Дачић је подсетио да је КФОР битан гарант Бриселског споразума и да је важно да својим активностима буде статусно неутралан.

На отварању 6. НАТО недеље у Београду, шеф дипломатије рекао је да се Србија противи трансфорамацији безбедносних снага у војску Косова, јер се, како каже, тиме крши резолуција 1244 и угрожава се регионална стабилност.

“Приштина очигледно не одустаје од тога, без обзира што их формално тако не дефинише. Поново предузимају једностране потезе који су потенцијал за нестабилност”, рекао је Дачић.

Он је навео да су Србији важне гаранције да косовске снаге не могу да улазе на север Косова без сагласности команданта КФОР-а и да очекује да КФОР делује превентивно у циљу спречавања акција на север, јер за то, како каже, има мандат.

“Очекујемо да се јасно осуди непоштовање договора и да се каже која страна крши договор, а не да се обе стране позивају на уздржаност”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да је КиМ главни безбедносни изазов и да само компромисно решење може позитивно да делује на подстицање мира.

Дачић је додао да однос Србије и НАТО оптерећују догађаји из прошлости и да је већини грађана прва асоцијација бомбрадовање 1999.године, наводећи да је важно што је генерални секретар Јенс Столтнеберг изразио жаељење због цивилних жртава бомбрадовања.

Недавно је то учинио и амерички амбасадор Кајл Скат, истакао је он.

Када је реч о томе шта НАТО може да учини да се однос са нашом земљом побољшао, Дачић је навео да би то било противљење трансформацији косовских безбедносних снага, помоћ у очувању културног наслеђа на КиМ, као и у изградњи инфраструктурних објеката који су порушени у бомбрадовању.

"Наш задатак у Министарству спољних послова је да јавном мњењу објаснимо суштину сарадње са Алијасном”, рекао је Дачић.

Министар је истакао да је Србија опредељена за даљи развој сарадње са НАТО и да то успешно чини од приступања Партнеству за мир, наводећи да се политика војне неутралности Србије не доводи у питање.

С друге стране, рекао је он, Србија уважава опредељење суседа за чланство у НАТО.

"У том смислу очекујемо разумевање за нашу сарадњу са земљајам које нису чланице НАТО, јер оне нису на штету наших односа са државама чланицама Алијансе", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести