Дачић: Консултоваћу се с Вучићем, али вероватно идемо у Финску

БЕОГРАД:  Србија ће највероватније учествовати на састанку министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство у Хелсинкију, иако је одлазећа шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини на тај догађај позвала и представнике Приштине, поручио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Дачић је за РТС поновио да ће се о учешћу Србије на састанку у Хелсинкију консултовати са председником Александром Вучићем, али је нагласио да ће на састанку бити поштован "гимник формат", који подразумева да неће бити државних обележја."Морамо добро да промислимо колико би се нама исплатило да не идемо јер би испало да нас опртужују да не желимо наставак дијалога... Највероватније ће се ићи на тај састанак", рекао је Дачић. 

Он је објаснио да се на састанак позивају министри спољних послова послова земаља кандидата за чланство, али да је Могерини сада први пут, иако нико то од ње није тражио, донела одлуку пре два дана да на састанак позове министре спољних послова партнера ЕУ на Западном Балкану и то само како би, како је навео, Приштина присуствовала том састанку. 

Дачић је нагласио да је Могерини донела ту одлуку уз противљење Шпаније, оценивши да она жели да свом наследнику Жозепу Борелу остави такву праксу.

"До сада Косово никада није било позивано јер нису земља кандидат, они нису земља, они се дефинишу у докуметима ЕУ као територија, са звездицом јер није решено питање статуса. Од Бугарске и њеног председавања Косово је позивано на ручак, не у формалном делу. Сада се први пут позива. Је ли то награда за таксе? Неће међународна заједница да притисне Приштину", поручио је Дачић. 

Он је оценио да Могерини, пред крај мандата, жели да покаже да је она нешто урадила за Приштину јер су је стално нападали због тога, али да то није коректно према Србији.

"По чему је то Косово заслужило такав потез Могерини, после такси, после инцидената, покушаја прављења војске, која је против резолуције 1244, после неиспуњавања Бриселског споразума, који би та висока представница требало да гарантује јер она наследница Кетрин Ештон?", упитао је Дачић. 

Он је објаснио да сваки пут земља која председава ЕУ, а сада је то Финска, организује састанак министара спољних послова, који заказује висока представница за спољну политику и безбедност. 

Дачић: Наредне недеље објавићу ко је још повукао признање

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је данас да ће следеће седмице саопштити име 15. државе која је повукла одлуку о признању Косова и Метохије. Дачић је за РТС рекао да у овом тренутку мање од 100 држава признаје независност такозваног Косова.

Поводом најновијих провокација на Косову и Метохији, где је на остацима православне цркве Светог Николе на Новом Брду, на средњевековној српској тврђави, истакнута косовска застава, Дачић је рекао да се међународна заједница Резолуцијом 1244 УН обавезала да ће сачувати српско културно-историјско наслеђе на Космету.

Дачић се освнуо и на потез одлазеће шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, која је на састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство у Хелсинки у августу позвала представнике Приштине, наводећи да је први пут у пракси позвана територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. 
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести