Дачић:  Међународна заједница не признаје бојкот избора

БЕОГРАД:  Председник СПС Ивица Дачић изјавио је данас да међународна заједница не признаје категорију бојкота избора, а да опозиција у Србији калкулише шта им више одговара - да ли више добијају учешћем или бојкотом.
ivica dacic
Фото: Tanjug (video)

"Пошто не могу да добију много учешћем, некако им је лакше да ће то бити бојкот. Вучић је рекао да ће им дати све што траже, само да се утврди шта тачно траже", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Инциденте око зграде Председништва види као покушај нових импулса "замрлим опозициноним активностима", и скреће пажњу да су изборни услови, чију измену траже, из времена Бориса Тадића, Војислава Коштунице и Зорана Ђинђића.

"То су изборни закони и правила који су донети тада, као и начини финансирања, учешће функционера...", рекао је Дачић.

Каже да га недавни разговори између власти и опозиције подсећају на разговоре у којима је и он учествовао на округом столу власти и опозиције 1992. године, те наводи да је опозиција тада имала сличну ситуацију као и сада, јер им је био крив изборни систем.

"На крају, академик Никола Милошевић је рекао: ''Нема тих услова под којим ћемо изаћи на изборе''. Зато што је најлаксе било да се не изађе на изборе", рекао је Дачић.

Демократе морају да придобију поврење Срба у САД

Ивица Дачић изјавио је данас да Срби имају право да бирају за кога ће да гласају на америчким изборима и додао да ће демократе морати да поведу рачуна хоће ли на наредним изборима да придобију поврење Срба.

Дачић је то рекао поводом реаговања америчких политичара из редова демократа на његову изјаву о томе како би Срби требало да материјализују своју подршку америчком председнику Доналду Трампу.

"Срби имају право да бирају онога за кога мисле да ће радити у њиховом интересу. С друге стране, сваки политичар води рачуна о томе да ли ће бити изабран и сада ће демократе морати да поведу рачуна хоће ли да придобију поверење Срба", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додаје и да је већина Срба на претходним изборима гласала за Трампа због негативног осећаја који наши људи имају према демократама и Билу Клинтону због дешавања из 1999. године.

"Кажу да је моја изјава лоша јер ја правим непријатеља. Срби неће имати веће непријатеље од бившег председника САД Била Клинтона и његове државне секретарке", рекао је Дачић.

Дачић је казао да су неке од изјава Клинтона, попут оне да "Срби не само да су крви за Први светски рат, већ без њих не би било ни холокауста", у својој књизи је написао да је у Олуји навијао за Хрвате, а за време ратних сукоба у Југославији био је један од оних који је говорио лажи да су Срби извршили масакр над цивилима.

"И сада би требало ја за њих да гласам? Па никада. Срби имају право да бирају за кога мисле да ће радити у њиховом интересу", рекао је Дачић.

Приметио је и да албанска дијаспора има већи утицај у САД, зато што српска дијаспора није добро организована, те да је то био још један од повода његове изјаве.

Трампова администрација, подсећа Дачић, променила је начин гледања на ситуацију на КиМ, док је, каже, претходна администрација гледала Косово као "своје чедо", а садашња се залаже за компромисно решење.

Казао је да у Америци око пола милиона Срба има право гласа.

Лажна равнотежа одговорности између Београда и Приштине 

Ивица Дачић поручио је, након заједничке изјаве земаља Квинте, да ће Београд наштавити да ради на повлачењу признања независности самопроглашеног Косова, наводећи да земље Квинте стварају лажну равнотежу одговорности између Београда и Приштине.

Дачић је навео да из саопштења Квинте произилази да је Приштина имала право да уведе таксе, зато што Београд води кампању за повлачење признања.

Он је рекао да ће Београд наставити и даље да ради на повлачењу признања, као и да самопроглашено Косово не уђе у међународне организације, али не иритирајући никога.

"Овде се види да је њихова жеља да КиМ постане члан свих међународних организација, да их призна што више земаља и да Србија још треба да поздрави све то. Нигде не пише да ће те земље да престану да лобирају за независност Косова", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсећа да је до момента почетка дијалога Београда и Приштине 2012. године 87 земаља признало Косово, а да је од тада под притиском западних и исламских земаља то учинило још 23 земље. 

"Они тада нису имали већину у УН, већ су већину добили у време дијалога. Како тада неко није рекао да то Србији смета. Не Господо, вратимо ми то на 87 земаља, па када вратимо на 87, онда можемо да причамо о томе да то више нећемо да радимо, али неће ни они ", рекао је Дачић.

Како каже циљ Београда је да број земаља које признају независност Косова падне испод половине броја чланица УН.

"Нећу да кажем да смо близу тог циља, али наставићемо са овом политиком. Ми се на тај начин не инатимо међународној заједници. Где то пише да се Србија обавезала да не води рачуна о својим националним и државним интересима? А шта треба да кажемо ако нека земља хоће да ревидира свој став о Косову ''не немојте да ревидирате''", навео је он.

Подсећа да се Приштина опет пријавила за чланство у Интерполу и да се заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем спрема да у октобру иде у Чиле.

Предстоји и конференција Унеска у новембру, да се још не зна да ли ће се Приштина пријавити за чланство јер иамју рок до септембра.

"Морамо да се припремамо да они не уђу у те међународне организације", рекао је Дачић и додао да су само четири зеље признале независност Косова од када је он министар спољних послова, а Александар Вучић премијер па председник, а да је 14 земаља ревидирало своје ставове и повукло признање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести