Дачић на министарском састанку Берлинског процеса

ПОЗНАЊ: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће на Састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса" који се, у оквиру председавања Пољске овим процесом, одржава у Познању, дан уочи Самита о Западном Балкану 5. јула.
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Министарски састанак је посвећен рекапитулацији остварених резултата и предстојећим активностима у оквиру "Берлинског процеса", европској перспективи Западног Балкана, као и разматрању тема из оквира регионалне сарадњем, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић ће се обратити учесницима министарског састанка током пленарне седнице посвећене регионалној сарадњи.

Он ће упознати учеснике састанка с нашим виђењем актуелног тренутка у домену регионалне сарадње и перспективама даљег унапређења односа и сарадње на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.

Шести самит земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса почео је јуче панелом "Форум тинк-тенкова", у Познању у Пољској, која је тренутно председавајућа овим процесом. 

Самит, који ће трајати до петка, организује се у оквиру Берлинског процеса, којим тренутно председава Пољска.

Главни догађај биће састанак лидера, односно шефова држава или влада сутра на којем ће Србију представљати председница владе Ана Брнабић, док ће се министри привреде, унутрашњих послова и спољних послова земаља које учествују у процесу састати данас. 

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске Уније. 

Покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014.

У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону. 

На овогодишњем Самиту ће поред министра спољних послова Ивице Дачића учествовати и министар унутрашњих послова

Небојша Стефановић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. 

Срце Берлинског процеса је привреда, а циљ сарадње је спровођење инфраструктурних пројеката, посебно енергетских и транспортних, као што су реконструкција луке, реновирање пруге или изградња гасног интерконектора, обухваћених такозваном Агендом повезивања (Connectivity Agenda). 

Све догађаје у оквиру самита Пољска спроводи у блиској сарадњи с Европском комисијом, ОЕЦД-ом, Саветом за регионалну сарадњу, РYЦО, привредним коморама из региона...

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести