Дачић: Награђивати Приштину је контрапродуктивно, дупли стандарди ЕУ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је контрапродуктивно награђивати привремене институције у Приштини одлуком о почетку визне либерализације, јер, како каже, управо власт у Приштини представља сметњу за наставак дијалога и опасност по регионални мир и стабилност јер вуче једностране потезе.
с
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

"То није добро ни за Европску унију, јер она показује да нема ауторитет, показује да има двоструке стандарде. Не знам каква би то тек била порука за Србију, која је свих ових година била коректна, која је била предвидив партнер, а која се стално суочава са претњама, притисцима и условљавањима, за разлику од представника Приштине, који бивају практично награђивани за своју некоректност и неиспуњавање међународно преузетих обавеза", рекао је Дачић у изјави Танјугу.

Додао је да то није добра порука која се шаље, подсетивши да је објављена вест да су министри спољних послова земаља чланица ЕУ постигли начелну сагласност о томе да се покрене први корак у процедури ка доношењу заједничке одлуке о почетку визне либерализације за пасоше издате од привремених институција у Приштини.

"Република Србија никада није била против да грађани из нашег региона имају право да путују без виза у земље чланице ЕУ. Овде је у питању нешто друго. Пре неколико дана били смо сведоци да привремене институције из Приштине представљају главни проблем у спровођењу Бриселског споразума, да представљају претњу регионалном миру и стабилности", рекао је Дачић.

Додао је да се чуло и од највиших представника и ЕУ и САД и других великих земаља да су потези Приштине апсолутно неприхватљиви и нагласио да је контрапрофуктивно да за то привремене институције буду награђене.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести