Дачић: Не можемо да пустимо руку Русије, док Запад не пружи другу

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија жели да нађе заједнички интерес са западним земљама и договор око Косова, али да не може да пусти „једину руку која је држи изнад провалије“ по том питању, а то је Русија.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за Глас Америке, на констатацију да је већ рекао да ”можемо да уведемо санкције Русији, али не можемо да се одрекнемо Косова“, те зашто повезује те две ствари, Дачић је указао да је реч о логици великих сила.

“Зашто велике силе Запада инсистирају да Србија уведе санкције Русији? Зашто не разумеју позицију Србије? Па, исто тако и Русија неће разумети позицију Србије”, рекао је Дачић.

Како каже, велике силе размишљају логиком својих интереса, а Србија логиком свог интереса, а то је да бисмо ми сада, када бисмо говорили о Русији и Украјини, а да немамо проблем нашег територијалног интегритета, као што увек и гласамо, принципијелно, против те војне интервенције, а за очување принципа територијалног интегритета.

“И ми увек тако гласамо било да је реч о Косову, Украјини, неком другом делу света. А, западне земље и Русија селективно гледају на то, у једном случају се позивају на то, у другом случају раде другачије”, рекао је Дачић.

На питање на основу чега верује да Русија не би променила своју позицију која тренутно одговара Србији, у вези са Косовом, ако би јој њени интереси налагали другачије, Дачић је одговорио да свака од великих сила користи аргументе који њој одговарају.

“У овом тренутку Русији одговара да се позива на то ''кад може Косово, може и Донбас''. Али, није само Русија која це се на то позивати, па и Каталонија каже - кад може Косово може и Каталонија. Да будем искрен, и Република Српска може сутра да каже ''кад може Косово, може и Република Српска“, указао је Дачић.

Са друге стране, наводи, Запад ће рећи да то није исто, да је Косово слуцчај “sui generis” и - “немојте ви да се поредите са Косовом”.

“А, ни једни ни други нису у праву. А, ми морамо да се бринемо о нашим интересима. Односно, шта се дешава, да поједноставим то питање, да питам наше америцке партнере: ако уважавају наше интересе, шта је понуда, шта је предлог за нас? Шта је то што би био заједницки интерес Србије и Америке, када је рец о нашим проблемима? Шта је то што је предлог, ако је вама важно да Србија буде део ЕУ, да уведе санкције Русији и све остало. Ваљда су свесни тога, ако ми то урадимо, ми остајемо без подршке Русије у Савету безбедности УН”, рекао је Дачић.

На питање шта би била боља понуда, каже да је то праведна понуда за решење питања Косова.

“Не може понуда бити гласајте за санкције Русији, а друга тацка примицемо Косово у УН и Савет Европе. Па цекајте, нисмо ми пали с Марса, па сад не знамо да гледамо шта је наш интерес. Ово је за нас лоша опција”, истакао је шеф српске дипломатије.

Поручује да Београд хоће договор, али да “нико не пушта руку док је изнад провалије, док не добије другу руку“.

“А која је то друга рука? Јер, они хоце да пустимо ту једну једину руку коју држимо. Ја сам потпуно конкретан и практичан, и то сам причао и 10 година уназад и у Вашингтону - све док је проблем Косова актуелан, ми морамо да водимо рачуна о онима који подржавају наше интересе око тога”, нагласио је Дачић.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести