Шолц: Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан

БЕРЛИН: Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан, оценио је данас немачки канцелар Олаф Шолц отварајући Самит Берлинског процеса у главном граду Немачке коме присуствује и премијерка Ана Брнабић.
2
Фото: AP Photo/Michele Tantussi

Шолц је рекао да је током прве године мандата разговарао са многим шефовима влада и држава региона, посебно о стабилности Западног Балкана, јер стабилност региона, како је рекао не може да се посматра одвојено од стабилности Европе.

Истакао је да се Берлински процес бави подстицањем напретка у очекивањима од региона која су побуђена пре више од 20 година.

“То мора сада да буде претворено у реалност”, поручио је Шолц.

Немачки канцелар је казао да ће данас лидери Западног Балкана предузети три важна корака, закључењем три важна споразума (о путовању са личним картама, признавању диплома и струцних квалификација)

Ти споразуми, додаје, доприносе стварању заједничког регионалног тржишта које је битно за привреду и инвестиције, а омогућавају и путовање грађана само уз личну карту.

“Честитам да сте после две године преговорања прихватили те договоре, који вас приближавају стандардима ЕУ, а сви желе да сарађују са ЕУ. Овај процес показује резултате, изграђени су путеви и пруге, олакшан је контакт међу земаља региона, и желимо даље да проширимо ту сарадњу”, објаснио је Шолц.

Подсетио је да је више од 800 студената, захваљујући договору у оквиру Берлинског процеса, могло да учествује у програму размене.


Брнабић стигла на Самит у Берлину

Премијерка Србије Ана Брнабић стигла је јутрос на Самит Берлинског процесда где ју је дочекао немачки канцелар Олаф Шолц.

Брнабић предводи делегацију Србије на самиту на коме ће бити потписана три споразума која би требало да подстакну повезивање Западног Балкана у заједничко тржиште.

Самит ће отворити Шолц, а на њему ће учествовати и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и лидери западнобалканске шесторке.

Поред излагања на уводном састанку, Брнабић ће говорити и на три радне сесије, које се тичу "Регионалне сарадње и регионалног заједничког тржишта", затим "Сигурности снабдевања енергијом и трансформација", као и на скупу посвећеном "Будућности Берлинског процеса".


“То је будућност Западног Балкана. Интегрисана будућност без граница, то је важно за младе људе и регион укупно”, подвукао је канцелар.

Он је указао да ће важна тема скупа бити и енергетска безбедност, те је изразио задовољство што су се све земље региона кроз Енергетску заједницу обавезале на сарадњу са ЕУ.

„Спремни смо да вас подржимо у овој области, краткорочно и дугорочно”, поручио је Шолц.

Подсетио је да су Самиту претходили састанци министара унутрашњих и спољних послова Берлинског процеса и казао да су битни борба против корупције и организованог криминала.

"Кључ у решењу тих проблема је тешње сарадња са ЕУ", рекао је он.

Шолц је казао да актуелна ситуација захтева хитно реаговање због претњи по безбедност и слободе услед агресије Русије.

„Због тога морају регионални конфликти бити решени. Тако, на пример, процес нормализације Србије и Косова мора напредовати“, истакао је он.

Шолц је поручио да грађани Западног Балкана могу рачунати на Немачку и Берлински процес, и да само заједно може да се постигне напредак, те заштите европске вредности, и оствари напредак на континенту и у свету.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести