Дачић: Неће бити санкција САД, Зарзецки задовољан разговором

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас након састанка са Томасом Зарзецким, директором Посебног одељења Стејт департмента САД за спровођење санкција, да неће бити никаквих америчких санкција Србији.
Dačić i Zarzecki Foto: Tanjug/video
Фото: Дачић и Зарзецки Фото: Танјуг/видео

Он је новинарима рекао да је Зарзецки задовољан оним што је чуо у Београду, односно политичком поруком највишег државног врха Србије - да жели отворене односе и да нема шта да крије.Дачић је казао да је пренео ту поруку Зарзецком, и подсетио да је амерички званичник до сада обишао 60 земаља, тако да од његовог доласка у Србију не треба правити никакав спектакл.

"Разговор је био конкретан и добар и неће бити санкција", рекао је Дачић и додао да је због приче о санкцијама, онако како је постављена, Зарзецком било непријатно, и да је због те приче постао медијски позната личност у Србији.Дачић је навео да је саговорник био задовољан када је чуо поруку државног врха Србије.

Шеф српске дипломатије је рекао да је у питању редовна мисија Зарзецког, јер је то његов посао, и да се на основу Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција одређује како да се спрече неки акти против САД.Зарзецки врши процену да ли нека земља, појединац или компанија заслужује да се нађе на удару тих санкција због супротстављања интересима САД.

Истакао је да је Зарзецки тражио разговоре у Министарству спољних послова, да га је он примио да би пренео основну поруку Србије - да жели потпуно отворен, транспарентан однос, да нема, шта да крије, нити намеру да улази у проблеме са САД."С друге стране, рекао сам да имамо своје интресе који се тичу заштите територијалног интегритета и суверенитета и у складу с тим морамо да водимо рачуна о одбрамбеним могућностима и да водимо политику војне неутралности", пренео је Дачић.

Зарзецки ће о осталим техничким детаљима разговарати с представницима министарстава одбране и финансија, додао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести