Дачић: Опозиција на респиратору, циљ да се омасови подршка

Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да референдум нема везе са догађајима на улицама и оценио да демонстрације имају за циљ да омасове политичку подршку опозиције "која је на респиратору и мисли да ће их то извући из клиничке смрти".
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је у емисији "Дан по дан" на Тањуг ТВ нагласио да треба раздвојити подршку захтевима за заштиту животне средине од конкретне политичке подршке онима који подржавају демонстрације.

"Не треба неко да мисли да ће сви ти људи који су дошли да протестују против Рио Тинта и загађења животне средине, сутра гласати за неке опозицоне прваке. Један део опозиционих првака се прикључио томе иако су до јуче пљували организаторе, јер виде да ће ту доћи више људи него на демонстрацијама за Ђиласа или неког другог", навео је Дачић.

Коментаришући протесте против Закона о експропријацији и Закона о референдуму, као и најаву председника Србије Александра Вучића да ће Закон о експропријацији бити измењен, Дачић је рекао да је Вучић један од ретких политичара који је у стању да то уради и одао му признање и поштовање због таквог потеза.
 

На питање да прокоментарише то што је министар финансија Синиша Мали рекао да очекује да ће већ на наредној седници Владе у четвртак бити измене Закона о експропријацији, Дачић је рекао да ће скупштина одмах ставити то на дневни ред, ако дође до промене, али је нагласио да пре тога председник треба да одлучи да ли ће потписати закон или ће га вратити Скупштини на попново одлучивање.

Он је нагласиио да када се говори о референдуму и законодавним и скупштинским активностима, то треба да се одвоји од овога што се дешава на путевима.

"То нема везе једно са другим", рекао је Дачић и додао да је Скупштина Србије, у договору са европским институцијама, одлучила да правосуђе ослободи тог дела да политика врши утицај на њега.

Како је поновио, изменама устава предвиђено је да Скупштина Србије више не бира судије и тужиоце, већ да то раде аутономни судски и тужилачки органи.

Он је поновио да је постигнут договор са Венецијанском комисијом и европским институцијама

"Овде се гласа да ли ће парламент да бира судије и тужиоце или ће то да чине представници независне судске власти - Високи савет судства и тужилаштво. То је суштина ових уставних промена", рекао је Дачић и истакао да сви уставни амандмани морају да добију потврду на референдуму.

Председник Скупштине Србије рекао је да је за одржавање референдума неопходно да се измени Закон о референдуму и подсетио да су претходне власти биле у обавези да то учине до краја 2008. године.

Он је нагласио и да је 2006. године укинута одредба да мора да на референдум изађе више од 50 одсто бирача.

"Нису Вучић и Дачић то променили, него 2006. године Коштуница и Тадић променили тај део, али нису донели Закон о референдуму који био омогућио да се то спроведе", подвукао је Дачић.

Позвао је грађане да изађу и гласају на рефернедуму 16. јануара.

Дачић је нагласио да демонстрације треба да буду у оквиру закона и без инцидената и насиља, а на констатацију да би то могла да буде порука за наредну суботу, Дачић је рекао да можда неће ни бити протеста наредне суботе јер је могуће да ће Закон о експропријацији бити измењен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести