Дачић расписао референдум о промени Устава

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је вечерас референдум о промени Устава Србије за 16. јануар.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

На тој седници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

Грађани ће се на референдуму о уставним променама изјашњавати на питање: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?".

Током расправе у парламенту министарка правде Маја Поповић рекла је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцене и напретка Србије у процесу евроинтеграција

Она је додала да су циљеви промене - Устава повећање правне сигурности грађана, правна заштита и суђење у разумном року.

Дачић: Референдум о избору судија и тужилаца, не о КиМ

Председник Скупштине Ивица Дачић нагласио је вечерас, након што је расписао републички референдум о промени Устава, да се промена Устава односи само на одељак који се тиче избора судија и тужилаца, и да нема везе са питањем преамбуле о Косову и Метохији.

"Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука паралмента и да ће то бити велики корак напред и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година", рекао је Дачић.

Промена устава и референдум тичу се, како јер истакао, само владавине права и правосуђа.

Дачић је позвао све грађане да изађу на референдум.

"Наш став је потпуно јасан - КиМ је саставни део Србије. Референдум нема везе ни са разним питањима која се политизују у последње време и користе за брутално кршење закона и Усрава, а тичу се блокада саобраћајница, напада на политичким неистомишљенике", додао је.

Нагласио је да на рефенедуму нема победника јер то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Председник парламента расписао је вечерас републички референдум о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе, за 16. јануар када ће се грађани од 7 до 20 сати изјашњавати о питању "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?", заокуржујући одговор "ДА" или "НЕ".

Промена Устава захтева двотрећинску већину, подсетио је Дачић и нагласио да је данашња одлука донета на тај начин и самим тим има изузетно велику и политичку снагу.

Додао да ће нас у будућности чекати вероватно доста расправа и о другим питањима која би требало да буду предмет разматрања било да је реч о законима или Уставу.

Подсетио да припада СПС чији је председник био Слободан Милошевић и чији је Устав подразумевао тешке и тврде промене, тј. да су уставне промене важе само ако гласа више од 50 одсто уписаних бирача.

"Коштуничина и Тадићева влада је 2006. предложила нови Устав, желећи да раскине са Милошевићевим Уставом и поставила нови критеријум да је за нека питања и одлуке потребно да гласа да би референдум успео потребна већина изашлих, и то је и овога пута тако", рекао је Дачић и нагласио да понавља да то нема везе са овим сазивом већ са 2006. и владом Бориса Тадића и Војислава Коштунице.

Дачић је нагласио да је Србија два пута добила позитивно мишљење од Венецијанске комисије везано за предложене уставне промене.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести