Дачић: Рећи за Србе да су колонизатори, чист безобразлук

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да га је током излагања представнице Приштине Вљоре Читаку фрапирала лаж о томе да је у случају Србије и Косова реч о деколонијализацији.
Dacic Ivica/Fonet
Фото: FoNet

"Колико неко треба да нема стида да у СБ пред великим колонијалним силама које су имале своје колоније широм света, и пред афричким, јужноамеричким и азијским земљама које су се ослобађале од колонијализма користите један такав израз, а да вас није срамота, то је чист безобразлук", рекао је Дачић за РТС.

Он је позвао Читаку да докаже да су албански споменици на Косову постојали у 13. и 14. веку.

"Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова. Када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали а не живели на Косову, то је безобразлук", рекао је он.

Дачић је рекао и да су током данашње седнице СБ чланице са јачим или блажим нагласком говориле о хапшењу припадника УНМИК-а на КиМ крајем маја истичићи да међународне организације не воле да "ико хапси њихове, па макар то био и Рус".

Према његовим речима показало се да је већини земаља јасно да је препрека за наставак дијалога увођење такси и да их је он упозорио да Кфор мора да заштити Србе.

"Кфор то мора по резолуцији 1244, а ако то не жели, на нама је тешка одлука да видимо шта ћемо даље са својим народом и реакцијим Србије", рекао је Дачић.

Упитан о даљем начину одржавања седница СБ УН о Косову Дачић је рекао да је постигнут договор да ове године буду одржане три, а наредне две седнице.

"Циљ нам је и жеља да више не буде ванредних седница, јер би то значило постизање трајног и компромисног решења", рекао је Дачић, приметивши да на жалост ни после 20 година питање Косова није решено.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести