Седница СБ УН о Косову: Дачић - Стање на КиМ далеко од стабилног, само дијалог решава

ЊУУЈОРК: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић позвао је на седници Савета безбедности УН на дијалог и решавање косовског проблема мирним путем, уз проналажење компромисног решења, те истакао да је на КиМ стање далеко од безбедног и стабилног, због чега, поручио је, не треба ни размишљати о смањивању мисије УНМИК-а. 
savet bezbednosti
Фото: Танјуг (Видео)

Дачић је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ упозорио и да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север КиМ и позвао УН да озбиљно схвате његово упозорење.

"Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак КФОР да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете", рекао је Дачић. 

Према његовим речима, наставак мандата УНМИК од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији, по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом. 

Фото: screenshot/un.org

"У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине", упозорава он.

Дачић је рекао да се нада да сви у СБ УН недвосмислено рећи шта је за дијалог потребно - а то су две стране које се понашају рационално и одговорно, које су спремне на разговор, али и да спроведу договорено.

"У преговорима вођеним у Бриселу једна страна се тако понаша од почетка, друга не", рекао је Дачић.

Он је навео да је Приштина претходне недеље саопштила да не планира да спроведе ништа од договореног Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

"Та изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили. Јер ако се постигне договор, а онда се он од стране Приштине не спроведе шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог", рекао је Дачић.

Он је оценио да тиме није преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено, већ је доведен у питање кредибилитет ЕУ која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење. 

Истакао је да је Београд потписао Бриселски споразум искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање ЗСО, али да представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, него су отворено запретили ЕУ да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије. 

"Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће", упитао је Дачић.

Додао је да томе треба додати и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са такозваним Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне.

Дачић је подсетио и да је пре две недеље на северу КиМ спроведена акција РОСУ чији је, каже, циљ био застрасивање преосталог српског становништва. 

"Уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији", истакао је Дачић. 

Он је, наводећи да је ухапшен и службеник УНМИК Михаил Красношчоков, што значи, додаје, да ни припадници мисије више нису сигурни.

Министар је навео да дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци, показују да је неопходна повећана алертност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији. 

Наводећи да поједине чланице СБ залажу за стратешку ревизију мандата УНМИК-а, њено смањивање, па чак и гашење, Дачић је рекао да је у овом тренутку тешко размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена. 

"Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на КиМ која не би захтевала пажњу овог тела. Ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта, а у контексту свих дешавања у протеклом периоду сигуран сам да нико не жели да преузме тај ризик", истакао је Дачић.

Он је навео и да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању, те, између осталог, навео да је Приштина кренула у процес трансформације КБС у војску Косова, усвојила резолуцију о наводном геноциду Србије.

У исто време, међународна заједница, УН и СБ признали би да немају снагу и механизме да спроведу своје одлуке које су усмерене ка очувању мира и стварању амбијента за мирно решавање конфликта.

"Ми смо уверени да то није случај и да ће УНМИК остати ангажован на Косову и Метохији у свом пуном капацитету", каже Дачић и додаје да Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује.

"Као што сам рекао, ми немамо партнера за озбиљан и одговоран дијалог", истакао је Дачић. 

Приштина се, такође, каже Дачић, жали да је Србија спречила њено чланство у Интерполу и упитао где су те земље које, према тврдњама Приштине, признају Косово.

Он је још једном позвао Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер је, како каже, то је једина алтернатива за српски и албански народ. 

Дачић је констатовао да се данас навршава двадесет година од завршетка нелегалног бомбардовања СР Југославије и агресије од стране НАТО-а, без одлуке овог СБ УН, што је преседан који је негативно утицао на међународне односе.

"Иако постоје разлике у ставовима, не може се оспорити да су све стране чиниле злочине и да на свим странама постоје жртве", рекао је министар и нагласио да је важно да се осуде сви злочини. 

Подсетивши да је на данашњи дан пре двадесет година усвојена је и Резолуција Савета безбедности 1244 (1999), Дачић је рекао да многим својим одредбама Резолуција позива и на успостављање „безбедног окружења како би се избеглице и расељена лица безбедно вратили својим домовима", уз констатацију да су учињени су извесни напори и да се неки јесу вратили.

" Али само је 1,9 одсто Срба остварило одрживи повратак", рекао је Дачић и додао да је сурова истина да је КиМ од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија.

Дачић је навео да су Специјални суд и тужилаштво недавно отпочели свој рад и да је пред њима обиман посао. 

Танин - Ситуација на КИМ крхка и сложена

Ситуација на КиМ поново је дошла до крхког момента и веома је сложена, оценио је данас шф УНМИК-а захир Танин.

Он је на седници СБ УН рекао да се данашња седница одржава са годишњицопм доносења Резолуције 1244 и додао да је у последњих 20 година било видљивог напретка, али да је у недостатку истинског и неопходног међусобног ангажовања страна у овом сукобу, ситуација не само и даље крхка, већ може и да склизне уназад. 

"То се често и дешавало. Продуктивна ангажованост Београда и Приштине недостаје још од јесени 2018, и иако је много пажње усмерено на свакодневне расправе и провокације, то нису једини фактори који тренутно компликују покушаје повратка преговорима", рекао је Танин.

Према његовим речима, такса од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, коју је Приштина наметнула прошлог новембра и даље је на снази упркос скоро једногласног захтева међународне заједнице за њено укидање и додао да је став Београда да укидање увозних тарифа наметнутих прошле године представља минимум услова за наставак разговора под окриљем ЕУ. 

Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

"Лидери у Приштини су такође поставили услове, мада не увек и уз једногласан став. Створен је преговарачки тим Приштине, али се још чека на појашњење његових одговорности. Да ове сложене нијансе сведемо на само једну оцену, она би гласила: многобројни недоследни јавни сигнали спречили су све напоре на постизању пуне ангажованости обеју страна у једном дефинитивном процесу", рекао је Танин.

Он подсећа да у таквим околностима лидери свих страна морају да изврше своју одговорност да ову сложену ситуацију удаље од озбиљнијих ескалација истичући да је неопходно ангажовање без предуслова и ултиматума, како би се поново успоставили услови за даљи наставак политичког дијалога.

Танин је додао да је потребно и активније ангажовање са ширим кругом актера и свих сегмената друштва.

Као једно од значајнијих дешавања од краја званичног извештајног периода било је организовање избора у четири већински српске општине на северу Косова, које је организовано након што су градоначелници тих општина поднели оставке због увођења такси.

"Избори су протекли мирно. Према подацима косовске Централне изборне комисије, остварена је јасна победа кандидата Српске листе, који су већ имали власт у датим општинама, и који су освојили више од 90 одсто гласова. Поједини дипломатски представници, који су пратили изборни процес, указали су на ограничену изборну конкуренцију и недовољно политичко учешће у српској заједници", рекао је Танин.

Танин је истакао да ће УНМИК, упркос догађајима 28. маја наставити да своје напоре усмерава ка остварењу циљева мира и стабилности на Косову и у региону.

"У сарадњи са Тимом Уједињених нација на Косову, и нашим другим међународним партнерима на терену, настављамо да оснажујемо актере у изградњи поверења, укључујући у областима језичких права, на ширем подручју људских права, оснаживања младих, родне равноправности, правосуђа и дијалога међу заједницама. Пратимо мапу пута насталу на Форуму Уједињених нација за изградњу поверења у мају 2018. године, истовремено користећи јавни простор на Косову како бисмо нагласили приоритет помирења, који и сами челници Косова истичу", рекао је Танин.


Читаку: Красношчеков помагао у подизању барикада

Косовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку оптужила је данас службеника Унмика, руског држављанина, Михаила Красношченка да је користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио акцију косовске полиције у Зубином потоку.

Она је на седници СБ УН о КиМ рекла да је Красношченков "донео моторну тестеру, како би оборио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције".

Такође, Читаку тврди да је он одбио да сарађује и да није хтео да покаже легитимацију.

"До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања", рекла је Читаку.

Рекла је да је он потом ухапшен и одведен у полицију те да му је понуђена лекарска помоћ, истовремено тврдећи да она има извештаје из болнице у Митровици да му није било "ништа озбиљно".

Читаку је у име приштинских власти затражила међународну истрагу о овом инциденту за који је рекла да нема никакве везе са Мисијом УН ни мандатом Руса. 

Она је рекла да је особље УН било упозорено пред полицијску акцију и да је добило инструкције да раде од куће тог дана.

Истовремено је одбацила оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље Унмика.

Читаку је захвалила Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице Резолуције 1244, на, како је казала, "помоћи у изградњи најмлађе европске демократије" и затражила укидање те мисије. 

Она је подсетила на улогу специјалног изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија, као и да је Међународни кривични суд и то "на захтев Србије" закључио да косовско проглашење независности није супротно међународном праву.

"Независност није производ покрета сецесионизма, независност је продукт деколонизације", рекла је Читаку. 

Она је рекла да је Приштина захвална Унмику за улогу у првим годинама мандата али да више не види разлог за његово даље присуство на Косову.

"Може ли било ко да ми каже шта је данас посао Унмика на КиМ, са толико проблема широм света?", запитала је она и рекла да би ресурси додељени Косову могли да се искористе боље негде другде.

Читаку је рекла и да Приштина жели дијалог али без услова оптуживши Београд да је он тај који условљава дијалог.

Тврди и да је једини разлог неформирања Заједнице српских општина тај што Београд констролише локалне Србе и што им је речено да напусте радну групу за израду статута.

Према њеним речима, једино влада у Београду врши притисак на косовске Србе.

Читаку је такође оптужила Србију да води кампању "дехуманизације" косовских грађана, а поменувши недавну изјаву премијерке Ане Брнабић о "људима из шуме", поручила је да ти људи Косово чине поносним те да су заштитили своје вољене од српске агресије.

Русија у СБ УН: Читаку лаже уместо да се извини

Заменик амбасадора Русије при УН Дмитри Полански оптужио је данас косовску амбасадорку Вјору Читаку да лаже и инсинуира како би оправдала полицијску акцију на северу КиМ 28. маја. 

"Незаконита акција је тако очигледна... Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догадаја која се противи логици. Чак није успела да тачно да изговори његово име", рекао је руски дипломата на седници СБ УН на којој се говори о ситуацији на КиМ.

Полански је рекао да је Русија очекивала извињење Приштине. 

Навео је да је службеник УНМИК-а Михаеил Красношченко претучен и ухапшен док је обављао своју дужност, а да је Читаку изнела приштинску верзију полицијске акције која није логична.

"Да ли и сами верујете у те бесмислице", упитао је Полански и додао да постоје фотографије, али и снимци на интернету који показују шта се заиста десило.

Он је оценио да акције косовске полиције нису имале за циљ борбу против корупције и криминала, већ да је Приштина желела да покаже да може да преузме север, будући да то није успела неколико дана раније, на изборима на којима је победила Српска листа.

Навео је да је Приштина почела кампању против УН и Русије чији је циљ да се дискредитује УНМИК како би отишао са КиМ, али и да се одбрани такозвана држава Косово.

Он је истакао да је руска позиција позната, да се та земља залаже за комрпомисно решење засновано на Резолуцији 1244, те истакао да је деструктивно уводити рокове за коначно решење.

"Потребно је да се обе стране договоре, а да то одобре и СБ УН. Нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине", истакао је Полански. 

Он је критиковао то што амерички амбасадор није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН, те подсетио да припадници мисија Ун не подлажу међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

"Сведоци смо фабрикованих прица о руским шпијунима", рекао је руски дипломата.

Он је поставио питање и о "тајновитим активностима" које се, како је навео, одвијају унутар америчке базе Бондстил.


Сантос: Особље УН на КиМ ужива имунитет од хапшења

Особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, а власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, рекао је данас подсекретар УН за правна питања Мигуел де Серпа Сантос.

Уколико до хапшења ипак дође, они морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН, рекао је Сантос на седници Савета безбедности УН о Косову.

Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову.

Како је објаснио, посебан имунитет службеника Унмика наставља се и пошто они заврше свој мандат.

Имунитет од правног процеса постоји ради интереса Унмика, а не ради користи самог појединца, рекао је Сантос и додао да једино генерални секретар има право да укине имунитет.

Фото: screenshot/un.org

Локалне власти пре него што предузму било какву правну акцију против неког припадника Унмика морају да обавесте генералног секретара, а у овом случају његовог специјалног представника Захира танина и то на сасвим прецизан начин, објаснио је он.

Како је додао, двојица припадника Унмика, руски држављанин Михаил Красношчеков који је био шеф канцеларије у Зубином потоку, као и један косовски Србин ангажован такође у Зубином потоку.

Сантос је нагласио да је резолуција 1244 на основу које је формиран Унмик и даље на снази.

Њихово хапшење "није у складу са привилегијама и имунитетом које има особље Унмик. Они су били на службеном ангажману да надгледају полицијске акције на северу Косова", рекао је он.

Обојица су претучена и малтретирана након хапшења и обојици је требала лекарска помоћ, нагласио је Сантос.

Навео је да је Одељење УН за безбедност покренуло интерну истрагу како би се прикупиле све релевантне чињенице и истражили оптужбе косовских власти.

Према његовим речима, обојица се и даље налазе пред могућношћу кривичног поступка на Косову. За једног припадника Унмика је добијен захтев за укидање имунитетета, мада његово име наведено, рекао је Сантос додавши да се тај захтев се разматра у његовој канцеларији.

Поводом захтева Приштине да се Красношчеков прогласи персоном нон грата, Сантос је рекао да је та доктрина персона нон грата непримењва на особље УН, а да питања која се тичу особља Унмика морају бити упућена шефу Унмика Захиру Танину.

"Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа Унмика", рекао је Сантос.

СБ УН: Немачка и Француска позвале Приштину да укине таксе

Амбасадори САД и Велике Британије при УН позвали су данас Београд и Приштину да се врате дијалогу, док су представници Немачке и Француске на седници СБ УН затражили од Приштине да укине таксе на робу из централне Србије.

Амбасадор САД при УН Џонатан Палмер изјавио је да су САД забринуте због високих тензија, као и да Београд и Приштина морају да се врате дијалогу.

Он је додао да САД подржавају напоре Приштине да се изборе са корупцијом и организованим криминалом, као и да у том смислу подржавају акцију косовске полиције на северу КиМ крајем маја.

Како је рекао, САД изражава жаљење што је током акције дошло до блокаде и пуцњаве, али и поновио да та дешавања показују неопходност да се две стране врате за преговарачки сто.

Представник Велике Британије у УН поздравио је напоре Немачке и Француске на организовању састанка о решењу проблема и позвао представнике Београда и Приштине да пронађу решење и постигну одрживи споразум.

Он је такође поздравио напоре Приштине да се избори са корупцијом и организованим криминалом, али и напоре УНМИК-а на проналажењу несталих.

Истовремено, он је позвао на повратак дијалогу и нагласио да је неопходна јача имплементација владавине права.

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц затражио је да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да су оне у супротности са интегративним процесима.

Рекао је и да би Београд и Приштина требало да наставе дијалог под окриљем ЕУ, те подсетио да је зато одржан самит лидера Западног Балкана у Берлину крајем априла.

"То мора да буде прави, искрени дијалог. Монолог плус монолог не значи дијалог", истакао је Шулц.

Он је позвао Београд да престане да лобира за укидање признања независности Косова, те истакао да је позиција Немачке непромењена и да они сматрају да подела по етничким линијама неће довести до доброг решења.

Говорећи о акцији РОСУ, рекао је да Косово има право да се бори против корупције и криминала, те додао да те акције не би требало да буду лимитиране, већ да укључе и север.

Кад је реч о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима УНМИК-а мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има.

Он је навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата мисије УН на Косову. 

Представница Француске такође је позвала Приштину да укине таксе, а све стране да се уздрже од подизања тензија, истичући да тренутна ситуација није одржива.

Говорећи о полицијској операцији на КиМ, рекла је да Француска подржава борбу против криминала и корупције уз поштовање владавине права, али и локалног контекста.

"Морају се поштовати привилегије и имунитет свих чланова УНМИК", рекла је она и додала да се мора обавити истрага о том случају.

Истакла је и да стабилност региона и европска будућност зависе од постизања договора Београда и Приштине и да само пуна нормализација односа мозе да омогући европску будућност.

Индонезија је позвала на смањене тензија у региону и решавање проблема мирним путем и дијалогом, док је Екваторијална Гвинеја изразила забринутост због акције РОСУ током које су ухапшени и радници УНМИК-а.

Заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитау рекао је да је Кина забринута због опструкције рада мисије УН на КИМ и да сматра да је хапшење члана те мисије неприхватљиво.

Он је на седници СБ УН рекао да та земља подржава територијални интегритет и суверентет Србије,као и да је изузетно важно да да Савет безбедности остане фокусиран на косовски проблем.

Према његовим речима, најбољи начин yа решавање проблема је договор две стране у оквиру постојеће резлуције 1244, истичући да је важно да СБ УН помогне двема странама да постигну споразум.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести