Савет безбедности УН разматра извештај о Косову

БЕОГРАД: Савет безбедности Уједињених нација данас ће разматрати Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК од 16. јануара до 15. маја ове године, а Србију ће на седници представљати министар спољних послова Ивица Дачић.
savet bezbednosti un
Фото: Tanjug (AP Photo/Julie Jacobson)

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је у извештају изразио забринутост због тензија између Београда и Приштине и апеловао на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

Захтевајући да се уклоне препреке за наставак дијалога, Гутереш је навео да су таксе на производе из Србије још на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Гутереш је, такође, навео да од претходног извештаја није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину.

Како је саопштено из Владе Србије, Дачић ће указати на потребу континуираног разматрања питања Косова на Савету безбедности УН, као и неопходност да УНМИК остане ангажован на доследном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбедносну ситуацију на Косову.

Тема седнице биће и последњи упад косовских специјалних јединица на север Косова, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН, навела је Влада и додала да ће се Дачић осврнути и на низ провокативних акција Приштине, којима се поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши Резолуција 1244.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести