Дачић: Резултати посете Вучића Француској значајни за дијалог

БЕОГРАД:  Посета председника Србије Александра Вучића Француској и афирмативан став француског председника Мануела Маркона појачава позицију Србије у дијалогу Београда и Приштине, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

"Резултати и порука овог састанка у Паризу су веома добри и то показује да Француска има разумевање за српске ставове , што је веома знацајно за наставак дијалога", рекао је Дачић за Прву.

Председник Србије Александар Вучић данас ће се састати са косовским председником Хашимом Тачијем у новој рунди разговора о свеобухватном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине. 

"Свакако да је за Србију веома важно да има што јачу међународну позицију и у том смислу позиција Србије се променила значајно у ових шест година. Србија је постала поуздан и кредибилан партнер који не изненађује својим потезима наше партнере било на западу било на истоку. Посвећни смо дијалогу и мирном решењу проблема у региону", рекао је Дачић.

Истиче да у том смислу може само да буде позитиван ефекат ових посета и поновног збилижавања са Француском, као што је био и позитиван ефекат успостављања позитивних односа са Немачком.

"Предстоји рад са поједним земљама које су нам биле традиционални партнери вековима уназад, као са САД. Циљ треба да буде успостављање контакта и оваквог нацицна комуникације са новом америчком администрацијом и председником Трампа, секретара Помпеом и потпедседником Пенсом", навео је Дачић.

Како је рекао, треба наћи зајендички интерес како би сви били спремни да подрже нашу идеју да би се дошло до компромисног решења за највећи проблем у региону, а то је питање КиМ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести