Вучић: Подршка Макрона у компромису за КиМ

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Паризу да је од председника Француске Емануела Макрона добио подршку у проналажењу компромисног решења са Албанцима на Косову.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

"Не само да чувамо мир за годину или две већ трајни мир, да би могли да се сконцентришемо на економски напредак", поручио је он.

Пренео је да су се сагласили да је неопходно да се очува мир и стабилност, да заједнички морамо да тражимо решење и гледамо у будућност, а не само у прошлост.

„Сагласили смо се да морамо да очувамо мир и стабилност, да заједнички морамо да тражимо решење и гледамо у будућност, а не само у прошлост, и у свему томе очекујемо значајну улогу Француске и ЕУ“; поручио је он.

Вучић је истакао да Француска под председником Емануелом Макроном заслужна што Србија и цео наш регион поново гледају у Париз, и што је та земља данас много значајнија за наш регион и целу Европу него што је била у неком ранијем периоду.

„Председнику Макрону хоћу да честитам јер је за кратко време вратио Француску на место које јој припада у свету и Европи“, нагласио је он на заједничкој конференцији за штампу.

Пренео је да је са Макроном разговарао о будућности Србије и целог региона, да је разговарао о дијалогу Београда и Приштине, као и свих других региоанлних односа, и да је са домаћином постигао високи степен сагласности о кључним питањима.

Нагласио је да је српско-француско пријатељство искрено и дуготрајно, које траје вековима, које нико не може да избрише или да се умањи, и додао да ћемо имати много тога заједнички да обележавамо и прослављамо.

Каже и да су се у разговорима ипак сконцетрисали на будућност.

„Наша билатерална сарадња напредује из године у годину, економска напредује све више, и све више француских компанија прави посао у Србији“, рекао је Вучић.

Подсетио је да француска предузећа запошљавају 11.000 радника у Србији, те да из године у годину расте трговинска размена, која ће ове године прећи милијарду евра.

„Од Макрона очекујемо да помогне Србији не само на њеном европском путу и целом нашем региону, свима који испуњавају обавезе и у погледу решавања проблема мигрантске кризе. Посебно се заинтересовао за анчине на који ћемо да се боримо за решавање проблема у оквиру мигрантске крите, и понудили смо му сва уверавање да ћемо ствари држати под контролом и уз највише стандарде третирамо људе“, казао је он.

Осврнуо се и на честитке председника Макрона на победи Ђоковића у Вимблдону, рекавши да је то незванично првенство света, и да се може рећи да су Србија и Француска у истом дану постале светски прваци.

Он се на крају обратио и на француском рекавши: "Честитао бих Француској на победи на Светском првенству. Морам рећи да српски народ са вама дели срећу због ове победе. Желим да искористим прилику и да захвалим на топлом пријему". 

Вучић је изјавио је да позиција Србије у постизању компромиса с Приштином након данашњег сусрета и разговора с француским председником Емануелом Макроном свакако није ослабљена, истакавши да "без њене подрске не можете да напредујете ни у Европи". 

"Можда нам је позиција и за нијансу ојачана", рекао је Вучић одговарајући на питања српских новинара испред амбасаде Србије у Паризу. Упитан хоће ли се променити позиција Србије у тим разговорима након његовог сусрета с Макроном, Вучић је рекао да нам позиција због тога свакако није слабија, можда је за нијансу ојачана. 

Како је рекао огромну част је Макрон данас указао Србији, упитавши када је француски председник са неким од лидера западног Балкана одржао конференцију за новинаре, већ су то саопштења, наводећи да су се задржали у разговору сат и десет минута, и да је Макрон пристао да одржи конференцију за новинаре и одговара на питања са председником једне мале земље а затим га отпратио до аутомобила.

"То је поштовање према Србији и српском народу" рекао је председник Србије и додао да не треба заборавити да је 1918. године након победе у Првом светском рату на челу дефилеа у Паризу на првом месту ишла српска војска.

Додао је да се много тога променило, али да је добро да поново повежемо Србију и Француску и остваримо добре односе, јер Француска поново постаје страховито моћна и важан потенцијални савезник.

Без њене подршке не можете ни у Европи да напредујете, рекао је Вучић. 

Иначе, како је рекао, разговор с Макроном био један од најотворенијих које је имао са светским лидерима, те да се тицао кључних питања, а пре свега је било речи о шансама да се ставови Београда и Приштине приближе. 

Вучић је српским новинарима пренео и да је Макрон обећао да ће до краја године доћи у Србију, а он ће, додао је, бити његов гост 11. новембра на великој прослави обележавања победе у Првом светском рату у Паризу. 

"Разговарали смо о потенцијалним решењима за косовско питање, како да дођемо до компромиса, али који не би био понижавајући за Србију", рекао је Вучић, додајући да он лично није велики оптимиста у том смислу. 

Како је навео, то би било решење којем Србија не би баш могла да се радује, али које би разумела као нешто довољно добро да и ми можемо свакога да погледамо у очи али и други нас, те које би могло да нам обезбеди да на томе градимо будућност. 

"Разговарали смо и о другим регионалним темама, о глобалним и мислим да је Макрон врло темељан политичар, изузетне енергије, ретки су такви људи, мало је таквих људи у политици и зато сам га молио да се додатно укључи да нађемо решење за Косово, ако можемо", пренео је Вучић. 

Додао је и да су односи две земље све бољи, да се економски развијају, да смо већ прешли прву милијарду евра у размени, те да је француских инвеститора све више у Србији. 


Постоји одређени напредак у случају Ивановић

Вучић рекао је данас да српске власти воде своју посебну истрагу у случају убиства Оливера Ивановића те да постоји одређени напредак последњих недеља, а да резултате очекује убрзо. 

Он је одговарајући на питање француских новинара на заједничкој конференцији за штампу са председником Француске Емануелом Макроном, подсетио да српске власти немају ефективну власт на Косову и да Србија није спроводила увиђај, нити имала право да води истрагу, већ власти у Приштини.

„На нашу жалост. Ми смо све податке који су од нас тражени доставили приштинским властима. Спремни смо да сарађујемо јер је то за нас од кључног питања. Тражили смо сателитске снимке од страних служби који би открили где су се сакрили починиоци, али смо добили одговор да не могу да покажу ништа јер је тог дана била магла. И поред тога смо замолили да их добијемо, али их нисмо добили“, објаснио је Вучић.

Рекао је да српске власти воде своју посебну истрагу и да не може рећи да је у потпуности завршена, јер још није било хапшења лица за почињено дело.

„Мислим да смо последњих недеља напредовали и да ћемо имати ускоро резултат“, казао је он поручивши да не постоји савршен злочин.

Казао је да постоји велика нада и потреба да тај злочин буде разрешен. 

„Не питамо ко може да нам помогне, иако није извршено на територији под ефективном контролом српске полиције. То за нас једно од кључних питања“, заључио је Вучић.

Славље Хрвата уз усташке песме - ништа ново

„Није новост што су Хрвати вицешампионску титулу на Светском првенству у фудбалу славили уз усташке песме, изјавио је Вучић и поручио како сматра да има право да не навија за Хрватску, али да је његов посао да Србија води добру политику са Хрватима и да са Хрватском има добре и све боље односе. 

Приметивши да многи и даље живе у оваквим песмама, он је навео да може да каже да не навија за Хрватску, али да неће да их вређа и неће да изговори ниједну ружну реч јер су "нам потреби добри и бољи односи у будућности".

"Јел има нека новост? Јел има нешто што је другачије? Јел има нешто што вас чуди? То само зачуди оне које увек то зачуди, који се праве да их то зачуди", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о начину на који се славило у Хрватској. 

Он је навео да су се усташке песме певале и после прве утакмице Хрватске на првенству. 

"Ја сам реаговао после прве утакциме. У сваком тренутку сам показивао поштовање према Хрватима, говорио да играју одличан фудбал. Рекао сам само да као што свако има право да навија за њих, имам право да не навијам за њих. Јесам ли некога увредио? Јесам ли му рекао нешто лоше? Не", навео је Вучић.

Вучић је додао да је тада упитао "како мислите да председник Србије навија за онога ко пева песму која почиње за ''дом спремни, ускликом, узвиком, а у којој се каже ''бандо српски добровољци, бандо четници, стићи ће вас наша казна и у Србији''. 

"То певају ти за које ја треба да навијам?! Па шта сам ја? Каквог би то председника Србија имала да свој народ називам бандом четника, српских доброваљаца? Случајно нисам ни четник, ни партизан, нити ми је ико у породици био, само су страдали од усташа", рекао је Вучић.

Навео је да су куће Вучића у Хрватској 1992. биле запаљене, те да су спалили све куће његових стричева, браће од стричева, тетке, његовог оца, кућу коју су његов отац, брат и он зидали. 

"Све су спалили. Ја теба да кажем ''дивно сад морам да навијам''. Па не морам. Моје је да водимо добру политику са Хрватима, да имамо добре и све боље односе, имаћемо све боље односе, моје је да бринем о хрватској мањини у Србији, моје је да бринем о српском живљу и да нешто, ако могу, учиним да се они осећају слободније и сугурније у Хрватској, иако је то тешко", каже Вучић. 

"А сада ме баш терати да навијам за неког и да се ишчуђавам што су певали усташке песме... Ако има нека новост онда ме то питајте, а то је све по старом, и све уобичајено. Мислите да следећи пут неће бити? И следећи пут ће да буду исте те песме. И то како иде гени камени ''није добра 45. и тако даље "раселили нас диљем света'', рекао је Вучић.

Навео је да је за неког добра 1941. а да је за нас била тешка, ружна и очајна. 

"За нас је ''45. година ослобођења коначног од нацизма немачког, хрватског фашизма, италијанског, бугарског, мађарског и свега другог. Свако има добрих и лоших вести", додао је Вучић.


Иначе, кажао је и да му је Макрон пренео да је искрено навијао за Ђоковића, као сто је он њему рекао да је навијао за француску репрезентацију у финалу светског купа. 

"Ја то нисам крио ни уочи утакмице", приметио је, али и додао да се захваљујући управо Макрону све више враћамо пријатељству које поседују Французи и Срби. 

"Темељно смо кроз сва неопходна питања прошли заједно и ја сам веома задовољан разговором", закључио је председник Вучић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести