Дачић: САД подржава став Србије да питање КиМ није завршено

БЕОГРАД:  Састанак председника Србије Александра Вучића и америчког дражавног секретара Мајка Помпеа показао је да је Вашингтон променио приступ у решавању косовског питања и да се САД залажу за компромисно решења које би имало у виду и интересе Србије.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

"Не треба мислити да су САД промениле став о независности Косову, али је сада постоји велика разлика између Трампове администрације и људи који чине његов најужи круг - саветник за националну безбедност Џон Болтон, државни секретар Помпео, потпредседник Мајк Пенс, и он сам, који сматрају да је непоходно да се даље преговора и да се тражи компромис", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Танјуг.
 

Коменаришући сусрет двојице званичника и поруке које су синоћ стигле и стижу из Њујорка он оцењује да Вашингтон заступа "наше позиције да косовско питање није решено"."То је велика ствар и велика промена у односу на досадашње тврдње који су долазиле од некадашње америчке администрације", оцењује Дачић.

Он је подсетио да ипак постоје и неки други гласови у "дубокој држави" - Конгресу и Стејт департменту који заступају политику аутопилота - ону вођену пре 20 и 30 година.Зато је, каже он састанак Вучића и Помпеа важан и битан -да се у личним контактима успоставе директне везе за наставк дијалога са САД на највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије је састанак у Њујорку оценио као користан и из угла потребе да се Помпеом разговара о нашим ставовима, јер је он до сада имао више састанка са представницима Приштине.Са нашим званичницима се ретко састајао, ово је састанак на веома високом нивоу и Помпео као један од најближих сарадника пренеће Трампу све оно што се говорило, рекао је Дачић.

Он је оценио да ће у наредном периоду бити још састанака на тему КиМ али не у смислу онога што је можда желео Вашингтон, Брисел или Париз."Наставка дијалога неће бити док се власт у Приштини не конституише ... То је оно што смо указивали да са Приштином увек има проблем да нешто не може тражзи стално изговоре и ниједан договор није испуњен", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести