Дачић на Малти: Србија жели да сачува мир и стабилност

ВАЛЕТА: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је вечерас у Валети да је француском колеги Жан-Марк Ероу пренео да је наша земља "веома тешко примила" одлуку суда у Колмару и да је Француска изразила непоштовање према српским жртвама, које имају право на правду као и друге жртве.
Ivica Dacic
Фото: FoNet

Дачић учествује у Валети на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и држава кандидата за чланство.

Он је додао да је министру спољних послова Француске пренео и да је Србија позвала свог амбасадора у Француској на консултације у Београд и да амбасадор стиже вечерас.

Дачић је поновио да ће то оставити траг на билатералне односе две земље.

"Све ово што сам рекао, говорим због тога што желимо да сачувамо мир и стабилност. Сматрамо да је идеја ЕУ веома важна за смривање тензија у региону, да се тако показује да сви имамо заједнички циљ коме ће Србија бити посвећена и да ће премијер, будући председник и нова влада радити посвећено ка остварењу тог циља", поручио је Дачић после састанка. 

Он је говорио о ситуацији у Србији и региону, поручивши да је капитална вредност коју Србија има у овом тренутку - политичка стабилност.

"У том смислу, истакао сам да је победа премијера Вучића на председничким изборима допринос тој политичкој стабилности и да ће нова Влада која се буде формирала наставити да буде посвећена чланству у ЕУ и изградњи мира, безбедности и стабилности у региону", рекао је Дачић. 

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Дачић је нагласио да дешавања у Македонији не могу да се посматрају као "изолован случај", да представљају последицу разних изјава којима се подстичу "неки пројекти који могу да изазову нестабилност", као и да је Србија изложена таквим потезима.

Како је прецизирао, у питању су најаве које континуирано долазе из Тиране, Приштине, Бујановца, а преносе се и на друге земље као што је Македонија.

"То су идеје о стварању Велике Албаније и уједињењу свих Албанаца. Овде сам упитао како би се реаговало да ми поменемо идеју о уједињење свих Срба у једну државу и да ли би се о истој ћутало", упитао је Дачцих. 

Он је додао да је на састанку истакао да је Србија изложена претњама и у самој Србији, а то су изјаве да Вучић није председник Албанцима на југу Србије него да је то (премијер Албаније) Еди Рама. 

"Нагласио сам да су то провокације на које Србија не регује. Суздржани смо јер желимо да будемо произвођач мира и стабилности у региону", рекао је Дачић након састанка у Валети.

Састанку у Валети председавали су висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и малтешки министар спољних послова Џорџ Вела.

Како је саопштило Министарство спољних послова, шефови дипломатија земаља чланица ЕУ и њихове колеге из држава кандидата за чланство разговараће о актуелним међународним темама.

На састанку ће се разговарати о безбедносним изазовима у региону, мигрантској кризи, тероризму, као и о процесу проширења ЕУ.

Састанак у Валети организује Малта, која председава Савету ЕУ у првој половини 2017. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести