Дачић у Непалу: Подршка Србији у очувању суверенитета

КАТМАНДУ: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас у Непалу са шефом дипломатије те земље Прадипом Кумаром Гјавалијем који је пружио јаку и недвосмислену подршку напорима Србије за очивање триторијалног интегритета и суверенитета.
Pradip Kumar Gjavali i Ivica Dačić    Foto: Tanjug
Фото: Прадип Кумар Гјавали и Ивица Дачић Фото: Танјуг

Гјавали је указао да је Непал привржен поштовању међународног права и целовитости међународно признатих држава, као и да ће блиско сарађивати са Републиком Србијом у том процесу.

Дачић, који је данас допутовао у званичну посету Непала, изразио је захвалност због принципијелног става Владе Непала да не призна једнострано проглашену независност „Косова" и упознао је детаљно Гјавалија о актуелној ситуацији на КиМ, саопштило је Министарство спољних послова. 

Двојица министара заложила су се и за унапређење билатералних односа, а посебно економске сарадње, а Дачић је најавио могућност укидања виза за грађане Непала.Минситар Гјавали је изразио велико задовољство реализацијом посете, посебно имајући виду чињеницу да су сусрети на високом и највишем нивоу између наше две земље, упркос традиционалном пријатељству, недовољно чести. 

Фото: Tanjug

Гјавали је истакао спремност непалске владе да уложи напоре у правцу свеобухватног унапређења билатералних односа између наше две земље, посебно када је у питању економска сарадња.Шеф српске дипломатије изразио је жељу српске Владе да у наредном периоду реализује што више конкретних облика билатералне сарадње, пре свега у политичкој, економској, културној, образовној, спортској и другим областима. 

Изразио је посебно задовољство присуством у Србији великог непалског привредног гиганта „Chaudhary group“ из Катмандуа, који је октобра 2017. године отворио своју прву европску фабрику нудли и других полуготових јела од тестенина у Руми. 
Изражено је очекивање да ће и остале непалске фирме, вођене примером „Chaudhary group“, бити све присутније у Србији.

Дачић је позвао непалског колегу да у наредном периоду посети Србију, што је он са задовољством прихватио.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести