Дачић: Украјински амбасадор се 12. новембра враћа у Србију

БЕОГРАД:  Украјниски амбасадор Олександар Александрович враћа се у Србију 12. новембра, након чега ће бити размотрено питање повратка српског амбасадора Радета Булатовића у Кијев, најавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. 
Ivica Dačić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је на прес конференцији пренео новинарима да је данас разговарао са нашим амбасадором у Украјини, који је у међувремену позван на консултације у Београд. Србија, поручио је Дачић, жели добре односе са Украјином, у којима је, каже, дошло до "одређених сметњи".

Поновио је да Србија поштује територијални интегритет Украјине и просцесуира оне који учествују као страни борци на страним ратиштима.

"Оптужбе Украјине према Србији не стоје и надам се да ће свако водити рачуна о речима које изгорава. Србија се није много уплашила много озбиљњих претњи и оптужби него што би то могао да учини украјински амбасадор", рекао је Дачић.

Тунис ставио случај Потежица ад акта, не Србија

На основу истрага које су спровели туниски судски органи, случај смрти амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице је због недостатка доказа о елементима кривицног дела везано за његову смрт, стављен "ад акта" од стране власти у Тунису, а не Србије, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. 

Он је након седнице две владе Републике Српске и Србије, појаснио да поједини медији нису тачно пренели саопштење његовог министарства.Дачић је рекао да је српско министарство спољних послова обавестено од стране министарства спољних послова Туниса да је "случај Потежица" обустављен, а не Либије, како су то такође пренели поједини медији.

"Случај Потежица није Србија ставила ад акта већ је то учинио Тунис", истакао је Дачић.Министарство иностраних послова Туниса јуче је о томе обавестило српско министарство преко Амбасаде у Тунису.Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је 10. маја ове године у болници у Сусу у Тунису после тешке саобраћајне несреће.

Амбасадор Србије у Либији био је тешко повређен у саобраћајној несрећи која се догодила у Тунису, после које је био хоспитализован у болници у Сусу. Потежица је био на одобреном службеном путу за Тунис, неоходном за функционисање амбасаде у Триполију, саопштено је тада из МСП.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести