Дан српске допломатије: Повеља Новаку за допринос у промоцији Србије

БЕОГРАД: Поводом обележавања Дана српске дипломатије, министар спољних послова Ивица Дачић организовао је данас пријем на којем је доделио повеље за изванредан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Србије и њених грађана у свету прослављеном тенисеру Новаку Ђоковићу и каријерном дипломати Драгану Тодоровићу.
m
Фото: mfa.gov.rs

На пријему су присуствовали акредитовани амбасадори у Србији, међу којима амерички, руски, амбасадор Црне Горе, као и Хрватске, а њима се обратио Дачић, који је навео да се кроз више од 180 година свог постојања модерна српска дипломатија суочавала са бројним тешким изазовима, а један од њих оличен је и у пандемији вируса корона.

У том смислу, контатовао је да се наша држава, захваљујући одлучним и правовременим одлукама Владе, заснованим на препорукама медицинске струке и пажљивој свакодневној анализи епидемиолошке ситуације, успешно ухватила у коштац с последицама пандемије.

Како је навео, главна оса активности Министарства спољних послова била је евакуација наших грађана који су се, под различитим околностима, нашли у неповољној ситуацији, те су желели да се врате у матицу где се, како каже, с правом осећају најсигурније и најбезбедније.

Министарство је, посредством своје дипломатске мреже, планирало, координирало и реализовало евакуацију укупно око 19.000 наших суграђана који су се затекли у иностранству у време избијања пандемије, казао је Дачић.

Додао је да је на бази одређених критеријума приоритета, посредством 37 организованих хуманитарних летова према земљама Европске уније, али и дестинацијама ван Европе, ваздушним путем извршена враћање 5.010 наших грађана, док је копненим путем враћено око 14.000 грађана Србије.

Посебно је истакао да том приликом нису занемарани ни страни држављани који су желели да се врате у своју матицу, а којих је укупно 809 бесплатно превезено у своје земље.


Наставићу да волим Србију и поштујем друге народе

Прослављени тенисер Новак Ђоковић је приликом уручења повеље за промовисање Србије и српског народа у свету рекао да се сваког дана труди да заступа праве животне вредности и врлине које су дубоко укорењене не само у његовој породици, већ у читавом српском народу, а то су: пожртвованост, поштовање, великодушност, једнакост.

Фото: Tanjug/MSP (Ognjen Stevanović)

Као што сви ви волите свим срцем вашу земљу и трудите се да у свету промовишете праве традиционалне и културне вредности ваше земље и ваше нације на најбољи могући начин, тако и ја волим и поштујем своју земљу и свестан сам изазова и препрека које понекада имам због тога, рекао је Ђоковић обраћајући се званицама у Министарству спољних послова.

Свестан је, каже, одговорности и дужности које имам да своју земљу, себе и своју породицу представи у најбољем могућем светлу у сваком тренутку.

Наставићу да волим и поштујем Србију и свој народ. Наставићу да поштујем и уважавам све друге народе света, јер верујем када се делује на такав начин, из такве емоције, да се непогрешиво ради права ствар, закључио је он.

Иначе, на коктелу након пријема највећа гужва била је око прослављеног српског тенисера јер су амбасадори желели да се сликају с њим.


Дачић је навео и да је у претходном периоду обезбеђено преко 200 дозвола за прелете наших ваздухоплова како би се реализовао 41 хуманитарни лет "Air Serbie “, којима је транспортована неопходна медицинска опрема и хуманитарна помоћ.
Шеф српске дипломатије казао је да је руководећи се спољнополитичким приоритетима Србије, Министарство и у претходних годину дана наставило са интензивним радом на даљем унапређењу односа са земљама у региону, као и са главним спољнополитичким партнерима и традиционалним пријатељима Србије, првенствено са ЕУ, Русијом, Кином, САД и другим државама света.

Како је навео, у настављеном политичком дијалогу са суседним земљама, у околностима пандемије вируса корона, већина земаља региона су показале завидан ниво солидарности, пријатељства и узајамног разумевања.

Фото: mfa.gov.rs

У том смислу истакао је да је посебно важна била одлука о успостављању такозваних "Зелених коридора“ у нашем региону, што је омогућило да се медицинска опрема и основне животне намирнице неометано транспортују кроз регион.

Казао је и да је током протеклих дана организован низ активности које су продубиле сарадњу са Русијом и Кином и подсетио да је у фебруару био у посети Кини, што је прва посета једног министра спољних послова тој земљи у јеку епидемије.

Кина је тада била брана против преливања епидемије на глобалном нивоу, а само месец дана након тога, земља која је великом броју држава упућивала помоћ у медицинској опреми и материјалу и омогућила набавку неопходне опреме, посебно респиратора, навео је.

Србија наставља да истиче спремност за пуну сарадњу са америчким партнерима као један од својих спољнополитичких приоритета, казао је Дачић и додао да је позитивна атмосфера у односима са САД потврђена и током пандемије Ковид-19.

Србија је помогла бесплатну репатријацију готово 300 америчких држављана. САД су помогле правовременом донацијом тестова и медицинске опреме, издвајањем 1,35 милиона долара за помоћ Србији као и кроз помоћ за око 6.000 породица кроз сарадњу са Црвеним крстом Србије, испричао је.

Изразио је захвалност и другим земљама које су Србији упутиле билатералну хуманитарну помоћ, међу којима су Мађарска, Аустрија, Француска, Норвешка, Бугарска, Пољска, Катар, Азербејџан и Уједињени Арапски Емирати.

Шеф српске дипломатије је истакао да је један од спољнополитичких приоритета Србије у протеклих годину дана било и спречавање нових признања самопроглашене државе Косово и повлачење постојећих признања.

Како је навео, успех те политике огледа се у чињеници да је Того у јуну 2019. године донео одлуку да повуче раније дато признање, док је Гана то учинила у новембру.

Централноафричка Република нам је потврдила да не постоји документ којим је та земља наводно признала Косово и пружила је подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије. Науру је повукао признање новембра прошле године, а током моје посете овој земљи то је учинио и Сијера Леоне, марта ове године, додао је Дачић.

Поручио је да пуноправно чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.

Подсећајући на помоћ коју је ЕУ након консолидовања својих редова упитила Србији током пандемије, Дачић је казао и да се сарадња наше земље са ЕУ у доба пандемије, огледала и у чињеници да је поменутим хуманитарним летовима наше националне авио-компаније превезен и значајан број грађана ЕУ.

Дан дипломатије установљен је одлуком Владе из 2015. године, а 29. мај одређен је за датум обележавања у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дела 1839. године.

Успостављање те канцеларије узима се за почетак професионалне дипломатије у нашој земљи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести