Дармановић: Брнабић о Будви, као кад би Марковић о Лесковцу

ПОДГОРИЦА: Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић изјавио је вечерас да би волео да су тензије са Србијом само "изборна шарада", али се, каже, боји да ствари стоје другачије и да је ово, како наводи, дугорочнија стратегија и "национална агенда" Београда.
darmanovic
Фото: Youtube Printscreen

Дармановић подсећа да је Црна Гора чланица НАТО и за њих је, каже, “апсолутно неприхватљиво мешање у послове једне суверене земље, која доноси своје одлуке”.

Спорни Закон о слободи вероисповести, чије измене захтева МЦП СПЦ у Цној Гори, Дармановић види као непосредни повод за сва актуелна дешавања, али напомиње да је “на крају крајева” и тај закон, како наводи, “ствар националне агенде".

Премијерки Ани Брнабић замера реаговање на јутрошње догађаје у Будви и додаје да, иако је, како каже, била доста уздржана, “то узело превишсе маха”.

"Замислите да премијер Марковић даје изјаву о неком локалном проблему у Лесковцу," рекао је Дармановић.

Одговарајући на питање о посети председника Мила Ђукановића Београду, Дармановић каже да је редослед другачији И да је на реду да председник Србије Александар Вучић дође у Црну Гору.

"Видећемо", додао је, у емисији Фокус РТЦГ.

Упитан за односе Београда и Приштине, шф црногорске дипломатије је поновио да је званична Подгорица изнела свој став да ће прихватити оно што се “две стране договоре”.

Поновио је и да званична Подгорица никада благонаклоно није гледала на покушај промене територија.

“То би опасно асоцирало на нека лоша времена којих се још сећамо. Вероватно су све опције у игри. Ми на то не можемо да утичемо, али упозоравамо. Нико у региону не би био одушевљен тим, али, ако се деси, мораћемо да видимо шта и како”, навео је Дармановић.

Напомиње да је регион стабилизован на основу Бандентеровог принципа о непромењивости граница и то би, сматра, требало тако да остане.

Бадентерови принципи из јануара 1992, иначе, подразумевају непроменљивост граница и Косово и Метохију у оквиру Србије.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести