Девет жена главне на локалу у Војводини

У недељи за нама завршено је конституисање локалних власти по градовима и општинама у Војводини, чак 23 локалне самоуправе добиле су нове челне људе, а порастао је и број жена које управљају на локалу.
z
Фото: Dnevnik.rs

Резултати избора који су одржани 21. јуна у 44 од 45 војвођанских самоуправа донели су убедљив тријумф листе „Александар Вучић – За нашу децу”, која је однела победе у 40 локалних самоуправа, у три севернобачке општине тријумфовао је Савез војвођанских Мађара, а у Беочину Социјалистичка партија Србије, која је имала једног одборника више од напредњака и самостално формирала локалну власт.

Ипак, у појединим локалним самоуправама за конституисање локалних власти чекао се последњи тренутак па је, такорећи у фото-финишу, ново-старо руководство изабрано у Зрењанину, Сремској Митровици, Жабљу и Новом Саду.

Након конституисања локалних власти, у девет градова и општина изабрани су председници млађи од 37 година, а исто толико има и жена на челним функцијама у локалним самоуправама.

У Јужнобачком округу, од 11 општина, у чак седам изабрани су нови председници

Српска напредна странка освојила је свих осам војвођанских градова па су, сходно томе, на месту градоначелника кадрови те странке. Али, чак у шест градова изабрани су нови градоначелници, док је у Вршцу Драгана Митровић наставила мандат, а Милош Вучевић, након поновног избора у понедељак, укњижио трећи мандат на месту градоначелника Новог Сада.

У Суботици је на место досадашњег градоначелника Богдана Лабана изабран Стеван Бакић, у Зрењанину Чедомир Јањић градоначелничку фотељу уступио је Симу Салапури, док је Јањић у новом сазиву председник Скупштине града. У Кикинди, уместо Павла Маркова, на чело града изабран је Никола Лукач, а у Сомбору, уместо Душанке Голубовић, изабран је Антонио Ратковић, који ће бити најмлађи градоначелник у Војводини с 33 године, и годину је млађи од новог градоначелника Панчева Александра Стевановића, који је на том месту заменио Сашу Павлова. Први пут у од увођења вишепартијског система Сремска Митровица добила је градоначелницу, Светлану Миловановић, која је заменила Владимира Санадера.

СНС је освојио свих осам војвођанских градова, у шест су изабрани нови градоначелници, док је у Вршцу Драгана Митровић наставила мандат, а Милош Вучевић, након поновног избора у понедељак, укњижио је трећи мандат на месту градоначелника Новог Сада
Фото: Dnevnik.rs
Најмлађи председник општине је у Србобранутридесетогодишњи Радивој Дебељачки

Након седнице у Сремској Митровици остало се при статистици да два града у Војводини воде жене, с тим што је нова градоначелничка фотеља за припаднице нежнијег пола са запада Бачке пресељена у Срем.

Гледајући по општинама и географској распоређености, најмање промена на челним местима је било на северу Војводине, а Банат је био најмирнији по питању избора нових општинских председника уколико се гледа северни и средњи Банат. Од 11 општина у Севернобачком, Севернобанатском и Средњобанатском округу, само је Бачка Топола добила новог председника општине, 35-огодишњег Адриана Сатмарија из СВМ-а, а његов заменик постао је страначки колега Габор Кишлиндер, који је био досадашњи председник општине. У Чоки је нови мандат добила Стана Ђембер.

У Западнобачком округу има четири локалне самоуправе и једина у којој ове године нису одржани локални избори – Кула. У преосталима су промењени челни људи. Осим Сомбора, где је изабран нови градоначелник, у Оyацима је изабран Горан Николић наместо Латинке Васиљковић, која је посланица у актуелном новом сазиву Скупштине Аутономне Покрајине Војводине. У Апатину је на чело општине изабрана жена – Дубравка Кораћ која је једна од најмлађих председника општине са 32 године.


Јужни Банат најмлађи у просеку

Јужнобанатски округ има шест општина и у четири су након ових избора изабрани нови челни људи. Може се рећи да је то и најмлађи округ ако се гледа по годиштима председника општина.

Нови председник општине Опово Милош Марков има 36 година, а општине Ковачица Јарослав Хрубик 34. Занимљиво је да у том округу у два града и шест општина има четири жене на челним функцијама. Осим Вршца и Драгане Митровић, која је други мандат на челној позицији, у Ковину је Сања Петровић такође започела други мандат на челу општине. У Белој Цркви је на место председнице општине изабрана Виолета Симић, а у Алибунару Зорана Братић с 34 године бирана је за председницу локалне самоуправе. У том делу Баната и даље је најмлађи председник општине Пландиште Јован Репац, који има 32 године и започео је други мандат на челу те локалне самоуправе.


Најдинамичније је било у Јужнобачком и Јужнобанатском округу, где је било и највише промена на местима председника општина. У Јужнобачком округу, од 11 општина, у чак седам изабрани су нови председници. У Бачу је изабран Стева Панић, у Бачком Петровцу Јасна Шпрох, у Сремским Карловцима Александар Стојкечић, у Темерину 32-годишњи Младен Зец и у Врбасу Предраг Ројевић. У Беочину је нова председница општине Мирјана Малешевић Милкић, кадар СПС-а. У Јужнобачком округу је и општина с најмлађим председником у Војводини – Србобран. То је Радивој Дебељачки, тридесетогодишњак. Он је на том месту насладио свог имењака Парошког. До ових избора најмлађи председник био је Срђан Симић у Бачком Петровцу, који је приликом избора на челно место имао мање од 30 година, али је он сада заменик председнице општине. У том округу су и три ветерана по стажу на челу локалних самоуправа. Осим већ поменутог новосадског градоначелника Вучевића, трећи мандат започела су и два Божића – Драган, председник општине Тител, и Чедомир, председник општине Жабаљ.

У Сремском округу, од седам локалних самоуправа, у четири су бирани нови председници. Нова градоначелница Сремске Митровице једина је дама на челу локалне самоуправе у том округу, али Шид, Пећинци и Ириг имају нове председнике општина. У Шиду је то Зоран Семеновић, у Пећинцима Синиша Ђокић и у Иригу Тихомир Стојаковић.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести