Ђилас хоће споразум у Србији попут Пржинског

БЕОГРАД:  Драган Ђилас изјавио је да Савез за Србију (СзС) захтева споразум са властима у Србији, попут Пржинског споразума, потписаног између македонске власти и опозиције 2015. године.
Dragan Đilas Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Пржински споразум подразумевао је формирање техничке владе 100 дана пре одржавање избора и за опозицију гарантована места министра унутрашњих послова и министра државне управе, као и заменика министара у кључним државним ресорима.

Ђилас је, у интервјуу за македонску новинску агенцију МИА, рекао да је Савез за Србију (СзС) још у септембру донео одлуку да бојкотује предстојеће парламентарне изборе и да неће одустати од такве одлуке.

Он оцењује је Северна Македонија након потписивања "Пржинског споразума" успела да направи нови изборни систем који функционише и сматра да Србија без тога не може да иде напред.

О томе, каже Ђилас, СзС прича са људима из Европе.

Упитан да ли је бојкот прави начин за решавање захтева опозиције, Ђилас је рекао да странке постоје да би учествовале на изборима и да победе на њима, али и да је потребно да се смањи притисак на медије и да се обезбеде услови за, како каже, слободно изјасњавање.

Упитан за европске интеграције Србије, Ђилас каже да је Србија данас у специфичној ситуацији због питања Косова, да је прихватила Бриселски споразум а да је председникм Александар Вуцић, како наводи, “обећао неке ствари”, а да Србија данас након седам година, има лошије односе са Албанцима него пре тога.

Ђилас је за МИА рекао и да Србија има лошије односе и са свим суседима и у прилог томе наводи да су председници Србије и Хрватске пре седам година пили кафу у Загребу и гледали утакмицу, што је данас, како сматра, незамисливо.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести