Ђилас: Подржавамо инцијативу ЕП да покрене истрагу о Вархељију

БЕОГРАД: Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је данас да та странка подржава иницијативу Европског парламента да се покрене истрага против европског комесара за проширење Оливера Вархељија због онога што је, како је навео, у иницијативи речено, да "намерно настоји да заобиђе и поткопа улогу демократских реформи и реформи владавине права у земљама које хоће да се придруже Унији".
dragan djilas tanjug
Фото: Танјуг/видео/Драган Ђилас

"Странка слободе и правде је годинама на то упозоравала, била чак и критикована због тога што је јавно указивала и опомињала Европску унију да не окреће главу од урушавања основних начела ЕУ, вредности и принципа, нарочито владавине права и правне државе, слободе медија и слободних и демократских избора", навео је Ђилас.

Он је додао да Србија због тога не само да стагнира, већ,  како оцењује, "иде и у супротном правцу од правца евроинтеграција, за шта највећу цену плаћају њени грађани".

Ђилас је оценио и да је овакав  однос појединих европских званичника довео до разочарања дела грађана који су се годинама залагали за чланство Србије у Европској унији.

"Сада је прилика да ЕУ другачијим односом према Србији покаже спремност да подржи и помогне развој демократије и слободе у нашој земљи. Такав приступ би несумњиво повећао број оних који желе да Србија крене путем евроинтеграција и побољшања квалитета живота свих њених грађана", закључио је Ђилас, саопштила је С СП.

Резолуција Европског парламента о примени спољне и безбедносне политике ЕУ, која је јуче усвојена на пленарној сесији, садржи параграф у којем се позива Европска комисија да покрене "независну и непристрасну истрагу" о Оливеру Вархељију, како би се утврдило да ли понашање комесара за проширење и суседску политику “крши кодекс понашања чланова Комисије”.

У том делу текста се наводи да „комесар одговоран за политику суседства и проширење, намерно покушава да заобиђе и поткопа централни значај демократских реформи и реформи владавине права земаља које улазе у ЕУ”.

Члан је постао део Резолуције на захтев холандског посланика Тејса Рутена из групе социалиста и демократа, а Вархељију се замера да не делује у интересу целе ЕУ, већ у интересу Будимпеште, као и да не ради на заштити територијалног интегритета Босне и Херцеговине, промовисању демократије у Србији и обезбеђењу  мира и стабилност у Црној Гори и на Косову.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести