„Дневник“ у Руми: Привреда све јача, има новца за инвестиције

РУМА: Незапосленост у Руми износи мање од пет одсто и у даљем је паду. Инвестиције реализоване у протеклих неколико година довеле су до тога, наводи председник општине Рума Слађан Манчић, да се људи из унутрашњости досељавају у Руму, због све вишег стандарда, а у прилог овој чињеници говори и податак да је порасла станоградња, станова за издавање више и да нема, а станови се купују и пре саме изградње.
r
Фото: Opština Ruma

Председник општине Рума каже да не може са сигурношћу да тврди да је незапосленост у Руми најмања у Војводини, иако тако делује, али је свакако на најнижој стопи у Руми. Како смо већ писали, према Манчићевим речима, у Руми нема посла само за оног ко неће да ради. Осим што јача привреда, видни су и инфраструктурни радови, како у индустријској зони, тако и у самом граду, те свим селима.

- Када причамо о великим инфраструктурним радовима, ове годину је обележила реконструкција две велике улице у Руми, 15. мај и 15. август. Два километра реконструисали смо заједнички са Управом са капитална улагања. Пројекат вредан 320 милиона динара обухватио је комплетну реконструкцију свих водова, електроинсталација, телекомуникација, канализације, водоводне мреже, урађени су тротоари, колски улази, апсолутно све је завршено у јуну, две недеље пре рока - истиче Манчић. – Почели смо и изградњу вртића од 2.600 квадрата, који финансирамо сами, из општинског буyета. Вредност пројекта је 131 милион динара плус ПДВ и радови иду доста добро. Кренули смо и у реконструкцију зграде Дома војске, урадили тендерску процедуру.

Манчић каже да су Дом војске купили од Министарства војске пре три године.

- Расписали смо јавну набавку за реконструкцију зграда и почела је тотална реконструкцијаовог објекта- наводи Манчић.

Да се води рачуна и те како о најмлађима говори чињеница да је вртић у овој општини бесплатан за сву децу већ четири године. 

- И ове године сви ученици основношколског образовања, дакле 3.700 основаца има бесплатне уџбенике, радне свеске. Све друго, текуће ствари и одржавање путева, објеката... о свему водимо рачуна, те с обзиром на то да нисмо конкурисали код Министарства за енергетску ефикасност за замену столарије, ми смо из свог буџета издвојили 15 милиона динара и спровели процедуру – каже Манчић. –Већ је почело пријављивање грађана, а у претходном периоду смо позвали извођаче, односно произвођаче столарије, па се десетак фирми из Руме пријавило за овај посао. Велико је интересовање грађана, што се могло видети већ од првог дана, а ако буде потребно издвојићемо и више новца за ову намену.

Фото: Opština Ruma

Председник општине Рума каже да је добар прилив у општинском буџету, посебно од пореза на зараде и доприносе, али и свих других пореза.

- Проценти показују да је за првих пола године однос прихода и расхода у буyету доста добар, односно није велик, а са друге стране сви велики пројекти које радимо још увек нису дошли на наплату, већ ће то бити у трећем и четвртом кварталу. Велики пројекти су и изградња пешачко-бициклистичке стазе између Путинаца и Добринаца која се приводи крају. Затим, отворен је тендер за изградњу Добровољачке улице, радови вредни 45 милиона динара су увелико у току. И када то дође на плаћање и даље ће однос приход/расход бити доста добар- истиче Манчић.


Пошумљавање

Манчић истиче да улажу и у заштиту животне средине, те је урађено пошумљавање две улице у Руми, а на јесен ће бити пошумљена Улица 15. августа.

- Поставили смо дуж целе територије путева, државних и локалних, табле које упозоравају да се не баца смеће крај пута. Стигла нам је и испорука првих 30 од 90 контејнера које смо купили и донирали нашем јавном предузећу „Комуналац“, јер смо израчунали да је број људи, па и смећа у Руми много већи него раније. Осталих 60 контејнера распоредићемо по граду, али и по сеоским месним заједницама- каже Манчић. –Купили смо и четири велика контејнера која су нам неопходна да смеће почнемо да одвозимо на регионалну депонију Срем –Мачва, чим завршимо процедуру затварања наше депоније. Радови на платоу за претовар смећа су у току, купили смо контејнере за пренос и остаје нам ставка или да купимо камион или ћемо потписати уговор о превозу.


Фото: Opština Ruma

Буџет износи 950 милиона динара без пренетих средстава, а више од милијарду са подстицајима. Манчић каже да је буyет добро пројектован, а могуће и да ће премашити, јер у трећем и четвртом кварталу порези на имовину и приходе се и више плаћају.

- Сређује се и ради се и по селима. Прошле недеље смо урадили асфалтирање и реконструкцију 2,3 километра главне улице у Платичеву, те у Павловцима, по захтевима МЗ, а већ се раде Витојевци и Грабовци – каже Манчић. –За уређење школа издвојили смо 13 милиона динара, а 3,5 милиона динара вртиће. У неким школама радови су у току, али већина радова је готова, било да је реч о замени столарије, кречењу или свему осталом што су школе тражиле. И то апсолутно иде по плану.

Кад је реч о привреди, не јењава интересовање за улагање у Руму, наводи Манчић. У индустријској зони „Румска петља“ места још има, око 150 хектара.

- Два хектара добила је домаћа компанија на тендеру, затим девет хектара уступамо компанији „Хелт кер“ за проширење производње, нових 20.000 квадрата под кровом, имамо и парцелацију за нова два хектара потенцијалног домаћег инвеститора- каже председник румске општине. Он додаје да је почела са радом, али не у пуном капацитету, нова фабрика од 12.000 квадрата британског „Албона“ која је изграђена, где није било свечаног отварања због коронавируса, али ради прва линија од предвиђене три, а креће се и са запошљавањем нових 250 радника. А још једна компанија је почела са радом ове године.

Фото: Opština Ruma


Корона не мирује

Ванредна ситуација у Руми проглашена је 25. августа, а на јучерашњој седници Штаба за ванредне ситуације одлучено је да се септембарски вашар неће одржати, као и да ће деца у школу кренути редовно. Онлајн наставу похађаће само она деца која за то имају здравствену потврду.

Председник општине Слађан Манчић истакао је да број заражених у Руми расте, а да је према последњим подацима око 100 људи позитивно на коронавирус, те је зато и одлучено да се манифестација не одржи, упркос финансијским губицима.


До краја године, Рума планира још неколико великих пројеката, односно тендера. Један се тиче изградње тротоара у месним заједницама вредности 20 милиона динара плус пдв.

- Планирамо и уређење платоа испред градске Поште и пијаце, јер је у лошем стању. Имамо и пројекат уређења тзв. мале фонтане у центру града- каже Манчић. –Све што смо планирали од капиталних ствари у овој години, биће у великој мери реализовано. Рума ради и на пројекту за изградњу новог пречистача отпадних вода.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести