„ДНЕВНИКОВA” АНАЛИЗA Изборне листе за Покрајинску скупштину

Избори за посланике у Скупштини Војводине, заказани за 21. јун, донеће пред бираче кандидатске листе странака, коалиција и група грађана с кандидатима за 120 места, колико броји покрајински парламент.
Izbori 2020  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Избори 2020 Фото: Дневник.рс

 Осим поштовања правила по којем на листи кандидата треба да буде најмање 40 процената жена, и старосна структура кандидата такође показује колико се пажње и поверења указује, како младима, тако и сениорима.

Момо Чолаковић, рођен 1940. године, економиста из Новог Сада најстарији је на кандидатској листи „Александар Вучић – За нашу децу“, а кандидовала га је Партија уједињених пензионера Србије.

Најмлађе на тој листи рођене су 1994. године – Жељана Јаковљев, дипломирани филолог из Чоке је на 86. месту, а на 105. је Јелена Недин, струковни васпитач из Новог Бечеја. Обе кандидаткиње за посланице је кандидовала Српска напредна странка.

У првих десет на листи најстарији је Мирослав Шпановић, пуковник у пензији из Новог Сада, који је рођен 1949. године, члан Партије уједињених пензионера Србије, који је седми, док су најмлађи кандидати рођени 1982. године Александра Малетић, дипломирани психолог из Новог Сада, која је на 5, и Дмитар Станишић, дипломирани правник из Сремске Митровице, који је шести на листи кандидата за посланике у Скупштини Војводине.

Најмлађи кандидати листе „Александар Вучић – за нашу децу“, рођени 1982. године, јесу Александра Малетић, дипломирани психолог из Новог Сада, која је пета на листи, и Дмитар Станишић, дипломирани правник из Сремске Митровице, који је шести на листи кандидата за посланике у Скупштини Војводине

Листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма“ на списку од 120 има тројицу кандидата рођених 1955. године, што их чини најстаријима на листи те коалиције: Сретен Јовановић, дипломирани економиста из Инђије, који је под редним бројем 9, Љубомир Дошен, дипломирани правник из Новог Кнежевца, који је 61, и Борислав Станичков, политиколог из Сомбора, који је на 64. месту. Најмлађа кандидаткиња Милица Вучић, ученица из Зрењанина, рођена је 2001. године и налази се на 65. месту. На тој листи је и двоје кандидата који ове године пуне 20 година јер су рођени 2000. године: Радмило Кузмић, студент из Равња, који је 76. и Уна Пустињаковић, медицински техничар из Зрењанина, која је 115.


Просек: Вучићеви најстарији, Шешељеви најмлађи

Просек година у првих десет на листи „Александар Вучић – За нашу децу“ је нешто виши од 49 година, у просеку годину млађе је првих десет кандидата с листе СПС–ЈС-а, а просек од 47 година има првих десеторо кандидата СВМ-а, колика је просечна старост и кандидата листе „Војвођански фронт“, док је монархистичка листа „За краљевину Србију – За српско војводство“ стара у просеку 42 године, ако се гледа првих десеткандидата. Најмлађа кандидатска листа гледајући по старости првих десет је Српска радикална странка, чији је просек испод 39 година.


У првих десет најстарији је Љубомир Дошен, а најмлађи Борис Новаковић, мастер економиста из Новог Сада, рођен 1989. године и налази се на месту број 4. 

Најстарији на кандидатској листи радикала рођени су 1948. године: Тодор Перић, машински техничар из Ирига, који је 37, и Људмила Ракита, професорка у пензији из Новог Сада, која је 49. Најмлађа међу радикалима кандидованим за посланике у Скупштини Војводине је Тамара Милидраговић, ученица из Зрењанина, рођена 2001. године и налази се на 113. месту.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У првих десет кандидата најмлађи је Александар Смиљанић из Апатина, апсолвент Правног факултета, рођен 1994. године, а најстарији Ранко Ђуровић, доктор медицине из Ловћенца, рођен 1960. године.

Савез војвођанских Мађара на кандидатској листи од 120 кандидата има настаријег, пензионера, Јаноша Догнара из Врбаса, рођеног 1945. године. Он је на 106. месту. Најмлађи међу кандидатима СВМ-а је Виктор Мацко, пољопривредни инжењер из Гунароша, рођен 1997. године и он је на 78. месту. У првих десет кандидата те странке најстарији је Имре Нађ из Темерина, професор Универзитета, који је рођен 1954. године и налази се на 10. месту, а најмлађа Ева Дубац, грађевинска инжењерка из Купусине, рођена 1985. године, која је на 3. месту листе кандидата за покрајинске посланике.


УДС: У првих десет најматорији Ненад Чанак

Коалициона листа „Војвођански фронт – уједињени за демократску Србију (Лига социјалдемократа Војводине, Заједно за Војводину, Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Црногорска партија, Демократски блок)“ такође је предложила листу од 120 кандидата за посланике Скупштине Војводине, а најстарији међу њима су на 85. и 86. месту: Радослав Шећеров, пензионер из Новог Бечеја, и Јонел Дражилов, пољопривредник из Долова, обојица рођени 1947. године. Најмлађи кандидат на тој листи је Марин Пиуковић, економиста из Суботице, рођен 1996. године, који је на 72. месту. На листи међу првих десет најмлађа је Наташа Лалић, дипломирана инжењерка заштите животне средине из Зрењанина, рођена 1983. године, која је 4. на листи, а најстарији је уједно и први на листи, Ненад Чанак, дипломирани економиста из Новог Сада и председник ЛСВ-а, који је рођен 1959. године.


Листа „За краљевину Србију – За српско војводство (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) – Жика Гојковић“ такође је предложила 120 кандидата за покрајинске посланике. Најмлађа међу њима је Анђела Хајду, фотографкиња из Новог Сада, рођена 1998. године и на листи је на 99. месту, док је најстарији Зоран Милановић, пензионер из Суботице, рођен 1950. године, на 57. месту.

Међу првих десет на листи најстарији је Горан Иванчевић, доктор политичких наука из Новог Сада, који је рођен 1970. године и први је на листи те коалиције. Најмлађа је Марија Радуловић, финансијска техничарка из Новог Сада, рођена 1985. године.

Ко ће од тих имена бити део новог сазива Скупштине Аутономне Покрајине Војводине показаће изборни резултати након 21. јуна.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести