До краја марта отварање заједничког прелаза и моста Братољуб

ЉУБОВИЈА/БРАТУНАЦ: Заједнички гранични прелаз и мост "Братољуб" између Љубовије и Братунца биће отворен до краја марта, најавили су потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.
z
Фото: Tanjug (video)

Михајловић и Митровић су код моста "Братољуб" претходно потписали споразум о одржавању и реконструкцији 11 мостова и изградњи заједничког граничног прелаза између Србије и БиХ.

Михајловић је, након сусрета с Митровићем на мосту на Дрини и потписивању споразума, подсетила да је тај мост изграђен још 2017. године, што је била обавеза Србије, као и да би БиХ требало да заврши радове на изградњи заједничког граничног прелаза.

Мост је завршен 2017. а да би заиста био у функцију и да би људи могли да га користе и да би могли да ставимо у функцију врло брзо и једну бесцаринску зону, најважнији су ови радови, а то је да се заврше до марта и да имамо гранични прелаза прве категорије, казала је Михајловићева.

Министарка је истакла да ће онда људи и роба моћи несметано да прелазе овај границнци прелаз, што ће омогућити народима да се повезују.

Регионално повезивање је најважнији начин и услов развоја било које државе па и наших држава, нагласила је она.

То јесте политика председника Александра Вучића и владе, да што више повезујемо наше народе и наше регионе. Није само овај споразум важан у смислу граничног прелаза који смо данас потписали, важан је једнако и споразум о 11 мостова које ћемо заједно реконструисати, поручила је министарка.

Михајловић каже да ће шест мостова на Дрини реконструисати и одржавати Република Србија и да је већ за неколико мостова завршена пројектно-техничка документација, као и да је новац обезбеђен у буџету Србије - 15 милиона евра у наредне три године.

Исто тако ће БиХ реконструисати остале мостове, додала је она.

Мостови нас спајају, мостови су нас можда некада и раздвајали, али то јесте прошлост, мостови нас пре свега данас спајају.

Али, када говоримо о другим инфраструктурним пројектима које радимо и са једне и са друге стране Дрине не могу да не поменем пројекте вредне 1,7 милиајрди евра, казала је Михајловићева.

Подсећа да Србија гради аутопут Сремска Рача- Кузмин, одакле би заједнички требало да се ради на реконструкцији пута од Раче до Бијељине.

Србија, такође, данас ради брзу саопбраћајницу и аутопут Рума-Шабац-Лозница, што је такође, важно за развој тог краја.

Србија ће радити и брзу саобраћајницу Сепчевићи-Бадовинци. Србија се труди да направи што више контаката и да буде што ближа у спајању две државе. Радићемо на томе заједно да обезбедимо и железничку везу између Београда и Сарајева, за шта је потребан приличан новац за тако нешто, казала је министарка.

Михајловић очекује да ће у наредном периоду бити повећана трговина и услуге у пограничном делу и да ће се више људи определити да ту и остане.

Фото: Tanjug (video)

Министар Митровић је рекао да је Србија прихватила тим споразумом одржавање шест мостова на Дрини, а БиХ пет мостова, од чега два на Сави и три на реци Увац.

Каже да је што се тиче инвестиционог одржавања тих мостова Савет министара БиХ донео одлуку и обезбедио средства.

Захвалио је Влади Србије и председнику Србије Вучићу на изградњи прелепог моста "Братољуб".

Следећа фаза је крајем марта - отварање комплетног овог пројекта, пуштање моста и заједничког граничног прелаза. Тако ћемо спојити две обале и спојити два народа и регију Србије и БиХ. Новим пројектом ће бити убрзан проток робе, путника, капитала и услуга. Тај пројекат је врло битан и за Србију и БиХ, а пре свега за развој економије и целог тог подручја, поручио је министар.

Навео је да је предвиђена у Братунцу изградња пословне зоне која ће бити прва пословна зона на том подручју и изразио уверење да ће она унапредити живот грађана.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић изразио је наду да ће до краја марта следеће године бити завршени сви преостали радови на мосту "Братољуб" и да ће тада мост добити свој пуни сјај и функцију.

Истиче да су мостови на Дрини одувек били спојница народа који живе и с једне и с друге стране реке и изразио наду да ће и овај нови мост бити још једна спојница две државе.

Ђорђевић је додао и да Србија овим гестом показује да жели да гради и развија добре односе са свим земљама у региону.
Укупно улагање у први заједнички пројекат Србије, Републике Српске и БИХ - изградњу моста "Братољуб", са заједничким граничним прелазом, износи око 13 милиона евра.

Од тога, Србија је уложила око 5,8 милиона евра, у изградњу моста који је завршен 2017, а око 7,1 милиона евра улаже босанска страна, за изградњу заједничког граничног прелаза.

Заједнички прелаз је посебно важан за привреду, јер ће скратити камионима пут за око 50 км и све граничне процедуре моћи ће да обаве овде на једном месту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести