Спојене обале Србије и Српске мостом „Братољуб”

ЉУБОВИЈА: - Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих, рекао је данас премијер Александар Вучић, након обиласка радова на мосту "Братољуб" у Љубовији, и поручио да је важно да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке. 
Bratoljub
Фото: FoNet

- Важно је да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке, рекао је на мосту који спаја обале Дрине. 

Он је окупљеним грађанима рекао да су радови завршени на време, каже да су му рекли и пре рока, поручивши да мостови, а овај је 12. на Дрини, обезбеђују пристојан живот, повезују, спајају...

"Преко њих почињемо да се разумемо, они нам омогућавају да радимо, доносе нове послове, али и преносе знање. Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих", рекао је Вучић и позвао народ и с једне и с друге стране Дрине да и даље гради. 

Како је рекао, одговор на старо питање - зидови или мостови - данас би могао да буде на мосту и на реци Дрини, која спаја Србију и РС и Србију и БиХ, и то је доказ да смо у стању да положимо испит, "онај на којем су генерације падале у сопственој крви". 

Поменуо је Ђорђа Версатовића, рекавши да је он један од оних који су знали шта значи мост и да ће повезивати Србе са обе стране Дрине, о чему је писао романе, и за кога није постојало "ништа лепше од моста". 

Thumbnail

"О љубави и потреби да се српски народ повезује не морам ни да говорим. Изградили смо 300 мостова, више него икада, више тунела и железничке пруге...Балкан неће опстати без мостова за различите људе који имају један циљ - мир, стабилност и бољи живот. Толико смо различити и исти, огромно је тржиште пред нама, хиљаде радника, знања, инвестиција, прилика... не повезати све то није само грех већ и глупост, највећа коју можемо да направимо сами себи", рекао је Вучић. 

Памет нам је, поручио је, потребна више него икад, и то и Љубовији и Братунцу, али и Србији и Српској и БиХ. 

"Потребан је и рад, заједнички и тежак, али онај који генерише и ствара нови рад. Овде не смемо да станемо, овде је 12. мост, а треба нам 120 још. Хиљаде у Србији, БиХ, на Балкану, они ће умножити наш капитал. Мостови преко наших разлика услов свих наших база и нада", рекао је ВУчић и позвао да и даље заједно градимо. 

На мостовима попут овог можемо све вишедеценијске тежње и жеље да пронађемо, рекао је Вучић, а одлазећем председнику Томиславу Николићу, који се данас обратио последњи пут у тој улози, поручио: -Хвала за све што је урадио за све ово време и ове године, наставићемо да радимо и имаћемо храбрости да се упустимо у сваки прблем и да га решимо. 

Thumbnail

"Постоје они који су гледали да направе проблем и они који су их решавали. Срећан сам што смо међу онима који гледају да их олакшају или реше. Ништа лепше него када ступите ногом на неки пут, пругу или мост у чијој сте изградњи учествовали", рекао је Вучић, те закључио да такви људи и народи имају будућност.

Николић: "Братољуб" нас спаја заувек

Председник Србије Томислав Николић је на мосту "Братољуб" који спаја Љубовију и Братунац рекао да је то ћуприја подигнута да уједињује и споји српски народ и државе.

"Братољуб је инфраструктура наше душе, симбол спајања српског бића, али и симбол заједништва са свим другим народима који векују на овим просторима, делећи са нама судбину и животе", рекао је Николић током обиласка радова на мосту.

То је, додао је, мост који спаја Љубовију и Братунац и "нашу сталну тежњу да се увек препознајемо, волимо и уважавамо, јер ми смо деца исте мајке".

Мостови на Дрини, додао је, нису само стратешки важни за економски развој, трговину, туризам, саобраћајно повезивање ових крајева и Европе, већ спајају Србе са обе стране Дрине.

"Кажу да овај мост скраћује пут транспорта робе за више од 50 километара и најкраћа је веза са коридором 11 и луком Бар. Мени је исто важно што иду по две траке са обе стране намењене бициклистима и пешацима и да се по њему шетњом стиже из Србије у Републику Српску и из Српске у Србију и да једног дана не буде важно одакле си пошао и где идеш пошто ће све да буде једно", поручио је Николић.

Подсетио је да су српским мајкама "некажњено отимали децу, а оне су уплакано остајале на левој обали Дрине", зато што није било моста којим би наставиле да иду кроз своју земљу. 

"Туђинци су користили Дрину да нас раздвоје ми смо им у томе помагали и довели до тога да их проклињемо у песмама. Братољуб нас спаја заувек. Корак преко овог моста је корак у сусрет брату, у сусрет заједничкој будућности", нагласио је он. 

Како је рекао, мост показује како је могуће окупити и Србију и БиХ и РС око заједничког пројекта важног за све стране, "важног за нашу заједничку будућност".

"Ова ћуприја на Дрини подигнута је да уједињује и споји наш народ и државе", закључио је Николић.

Додик: Не исправљамо "криву Дрину", спајамо је

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на мосту "Братољуб" код Љубовије да су руководства Србије и РС решила да спајају, уместо да исправљају криву Дрину.

Додик је рекао да је мост доказ жеље за спајањем, бржим доласком, али и одласком, што је захтев савременог живота, али је и доказ Споразума о специјалним везама Србије и РС.

Како је рекао, ово је био вишедеценијски захтев грађана који живе са обе стране Дрине, али и подвукао да тога не би било да није било премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића и њиховог "погледа на ову страну и ка грађанима који овде живе".

"Да није било те енергије и одлучности, пре свих премијера Вучића, не би могли да се похвалимо овим резултатом" додао је Додик и подвукао да Дрина за српски народ има посебна значај и да стога треба да градимо мостове да будемо све ближе и јединственији и да будемо ту.

Од новог председника Србије, истакао је, у Бањалуци очекују још интензивнију сарадњу, а Николићу захваљују на досадашњој, веома успешној. 

Николић је, приметио је Додик, увек био ту да одржи синергију Владе Србије и институција, а њима у РС да упути речи охрабрења, да буде ту када је требало да дођу у Београд и стога му упућује захвалност и грађана РС и своју личну. 

"Захваљујући њему и Вучићу наши односи су најбољи до сада", рекао је Додик и навео да је то и обавеза да се и даље гради и настави истим путем. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести