ДОДИК ДОСЛЕДАН СВОЈИМ СТАВОВИМА Не прихватамо унитарну и централизовану БиХ по жељи Запада

БАЊАЛУКА: Не прихватамо унитарну и централизовану БиХ и не желимо да испуњавамо западне жеље, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

 "Ако је могуће, вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће, ми неcћемо да живимо у овој земљи. Ми имамо право на самоопредељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска", рекао је Додик у Бањалуци на Међународној конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".

Наводећи да се у Републици Српској тренутно под санкцијама САД налази највише руководство, Додик је истакао да се види да Америка жели силом да наметне своје ставове, преноси РТРС.

"Међународна заједница није само оно што се нама појављује као насилан приступ. Република Српска најбоље показује на који начин се ригидна политика која не поштује права примењује овде. Бројни су покушаји да нам се слобода укине. То се десило и у вези са Дејтонским споразумом", изјавио је Додик.

Он је истакао да део Запада који је присутан у БиХ тврди да је Дејтонски споразум прелазни споразум и да није требало да буде трајан.

"Поставља се питање чему онда прелазни споразум? Шта је циљ? Намеcће нам се да променимо свој идентитет, а да прихватимо оно што нам се намеćе, од промене језика који неће бити српски. С друге стране су наши противници који се зову босански муслимани", рекао је Додик.

Он је рекао да прича о унитарној БиХ има позадину у администрацији САД-а, Велике Британије и бриселске структуре, наводи РТРС.

"С њихове стране Срби су сатанизовани, а Срби се залажу за поштовање Дејтонског споразума који уређује правни систем БиХ. Европа је у кризи, нема лидере, ресурсе, нафту, гас и изгубила је конкурентност", сматра председник Републике Српске.

Нагласио је да Република Српска не може да прихвати, како је рекао,  поданички приступ Европе у односу на Америку.

Додик је поручио да Срби немају амбицију за било каквим сукобима, али да ће "посегнути за свим политичким средствима да сачувају суверенитет Републике Српске".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести