Додик: Нарушавање РС, тражићу разумевање од Вучића

БЕОГРАД: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће од председника Србије Александра Вучића у разговору у суботу тражити разумевање за ситуацију у којој се налази Република Српска, уз оцену да је нова одлука Уставног суда БиХ о имовини показатељ да је намера тог суда да уруши снагу РС.
milorad dodik, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Рећи ћу му да су Срби нападнути на свим местима где живе, у Црној Гори, на КиМ, у РС, да не причам у Федерацији и да сви желе од нас да направе реметилачки фактор", рекао је Додик за РТС, уочи састанка у суботу који ће председник Вучић одржати са представницима Срба у региону.

Додик је оценио да је Уставни суд БиХ окупациони суд за Републику Српску и српски народ и да доноси лоше одлуке, усмерене ка томе да се уруши снага РС добијена Дејтонским споразумом.

Додик је, поводом одлуке Уставног суда којом се имовина књижи као власништво Босне и Херцеговине, рекао да Републици Српској припада сва имовина и да је уставом речено да Босни и Херцеговини припада само оно што јој је изричито дато у надлежност.

Према његовим речима, високи представници су својим одлукама кршили Дејтонски споразум а данас то ради Уставни суд у којем седе три странца који доносе одлуке онако како им се каже, заједно са два Бошњака.

Наводи да они имају већину, а Србима говоре да би то требало да прихвате рачунајући да су наивни.

"Њихов концепт је да уруше РС и да учине све да она не постоји а да се све увије у причу о владавини права", рекао је Додик и истакао да Дејтонски споразум не постоји у својим основама.

Каже да није реч о томе да ли је нешто уставно или не, већ је реч о отимачини земљишта у Републици Српској којим би одједном требало да управљају заједничке институције.

Подсећа да је спроведена приватизација државне имовине и да постоји опасност од наметања преиспитивања извршених приватизација.

Милорад Додик је рекао да Република Српска нема избора и да не може да прихвати да се креће ка томе да тихо "нестане кроз ову причу".

Како је рекао, РС може да изабере да буде угушена за неколико година или да крене путем своје независности и самосталности.

Као прве кораке је најавио то што представници РС неће одлучивати у заједничким иснституцијама.

"Ако неко држи до суверенитета БиХ, каква је то држава где је страни судија у Уставном суду", упитао је Додик и додао да су странци навијачки настројени према Бошњацима.

Подсетио је да ће у понедељак бити одржана седница Народне скупштине и да, уколико у разумно време не буде помака, биће донет читав сет закона којима ће се Српској вратити изворне надлежности.

Навео је и да ће се повући сагласност за формирање оружаних снага БиХ.

"Само говорим да смо ми овог пута озбиљни и да нећемо од тога одустати", закључио је Додик.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести