Додик: Нема разговора са Шмитом

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Кристијан Шмит, који је данас преузо функцију високог представника у БиХ, није добродошао за Републику Српску, да Српска неће са њим разговарати, неће поштовати ниједну његову одлуку.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an
Додик је на конференцији на којој новинари нису имали ниједно питање након његовог излагања, рекао и да неће прсуствовати најављеном састанку Шмита са члановима Председништва БиХ сутра у Сарајеву, јер са њимм, каже, нема шта да разговара.

Од међународне заједнице поново је затражио да објасни на основу чега и по ком међународном праву је Шмит изабран за високог представника.

"Срби су жешћи орах, господине Шмит нисте добродошли за Републику Српски и нећемо поштовати било шта што ви урадите", рекао је Додик на ванредној конференцији за новинаре поводом ступања Шмита на позицију високог представника.

Оцењујући да је ситуација у БиХ у овом тренутку озбиљно усложњена, Додик је поручио да је БиХ на "неповратнм путу", а да Република Српска има права да бира свој пут.

"Наш одговор је снажан, не можемо да верујемо у добре намере Шмита...", рекао је Додик и исакао да Република Српска може да прихвати све што је у складу са дејтоском структуром, а да све друго нема никакав легитимитет.

Сматра невероватним, истиче, да се посеже за дестабилизацијом Републике Српске у тренутку када у њој све напредује у сваком смислу, а ситуација је, истиче, неупордиво боља него у Федерацији БиХ која већ три године нема владу, има многа отворена питања и многе афере.

Додик је захвалио свим политичким партијама у Републици Српској на разумевању актуелног тренука.

Алтернатива је, поновио је разлаз.

Спрски члан Председништва БиХ је изразио спремност да се са другим политичким партијама у Репблици Српској укљуци у, како је казао, стварање јединственог народног фронта отпора, је се, како је рекао, само тако може одбранити Република Српска.

Позвао је народ Српске да се окупи око народног фронта.

"Јасно је да несмемо да допустимо да неизабрани странац разговара о било чему што је у вези са Србима и Републиком Српском...", навео је Додик истакао да је наметањем Шмита за високог представника угрожен иевропски пут БиХ.

Упитао је шта у БиХ ради Сатлер, који је представник ЕУ у БиХ, када је дошао нови високи представник.

Поновио је и да је ПИЦ самозвана група представника, доодуше, како је рекао, моћних земаља, али да тако нешто не постоји по Дејтонском споразуму и да су "они најобичнији преваранти које узимају себи за право које не постоји и покушавају да руководе" Репбликом Српском.

Додик је рекао и да ће Српска доћи у позицију да се повуче из свих споразума, као што је, на пример, споразум о војсци.

Наше је, казао је, да одбацимо сва наметнута решења високог представника.

Поручио је и да нико не треба да се плаши.
Они мисле, рекао је Додик, да је њихова снага у топузу па ћемо, како је навео, "ми лећи док поушавате да нас сатрте да не постојимо и као ентитет и као идентитет".
 

Шмит се лажно представља као високи представник
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је синоћ да се Кристијан Шмит "лажно представља" као високи представник јер, како је рекао, "он то није", додавши да оно што Шмит промовише као своју агенду није у надлежности високог представника.
Кристијан Шмит допутовао је у БиХ, а на положај високог представника требало би да од сутра замени Валентина Инцка, који је дуже од 12 година боравио у Сарајеву, пренео је РТРС.
"Оно што Шмит овде промовише као своју агенду апсолутно није у надлежности високог представника, што говори о томе да само треба имати појачану сумњу и неприхватање таквог лика. Видим да се Шмит расипа неким оптимизимом и покушава да наметне агенду коју само он има о себи. Оно што најављује, то није била улога високог представника у БиХ ни у прошлости", истакао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.
У тексту РТРС се наводи да је Шмит говорио о првим корацима, о изборном закону, европским интеграцијама и усклађивању законодавства када је реч о Европској Унији.
"То су глупости, чак ни Педи Ешдаун није улазио у то, па сад долази Шмит да нам након толико времена улази у то. Шмит нема никакве везе са европским путем БиХ. Европски пут је увек био власништво домаћих политичких снага. Они игноришу озбиљне напретке овде који су урађени и стално све држе проблематичним, јер ако каже да је стање добро онда је бесмислено да постоји", додао је Додик.
Додик је оценио да "Изетбеговић не пропушта прилику да узнемири народе у БиХ, а посебно то чини на обележавањима ратних годишњица, попут данашње у Гацку".
"Када с такве манифестације чујете да ће Бошњаци да се освете, онда нама у Републици Српској не пада ништа друго на памет него да би и Бакир, као и отац му, опет жртвовао мир. Онај је жртвовао мир за БиХ, а овај би га жртвовао за освету. Индикативно је да сви позиви бошњачких и политичких и верских ауторитета за миром и праштањем некако заврше с осветом", нагласио је Додик.
 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести