Додик: Република Српска у Дејтон унела територију, народ и власт

БАЊА ЛУКА: Српски члан Председништва БиХ и председник СНСД Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска (РС) у Дејтонски споразум унела своју земљу, територију, свој народ и власт, и да само жели да се задрже дејтонски принципи.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Додик је на прес конференцији рекао да се српско руководство залагало за независну РС, али да је у Дејтону прихватило оквир који је успоставио РС као једну од страна и дефинисао надлежности које припадају заједничком нивоу и оне које припадају ентитетима, преносе Независне новине.

Истакао је да су касније високи представник и три стране судије у Уставном суду БиХ деградирали Дејтонски споразум насилним путем.

Додик је рекао да РС ових дана прете санкцијама, али да је дошло време да се РС престане плашити санкција.

Нагласио је да му је драго да и у опозицији слично размишљају и позвао представнике опозиције да закажу састанак на који је спреман да се одазове.

Додик је оценио да је БиХ земља која је постала западна колонија у Европи и позвао друга два конститутивна народа на унутрашњи договор без странаца, који би био заснован на дејтонским решењима.

Српски члан Председништва БиХ је рекао да РС и Србима санкцијама прети немачки министар спољних послова, упркос, како је рекао, тешкој историји из Првог и Другог светског рата и односу Немачке према Србима.

Додик је оптужио бившег министра спољних послова Немачке Ханса Дитриха Геншера да сноси одговорност за разбијање Југославије, а за специјалног америчког изасланика Габријела Ескобара је рекао да се хвали тиме што је, како је навео, разбио српско јединство.

Додик је нагласио да РС није спремна да жртвује мир и додао да је спреман да прими санкције на себе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести