Драган Марковић Палма почасни конзул Грчке у Србији

ЈАГОДИНА: Председник Јединствене Србије и Скупштине Јагодине, народни посланик Драган Марковић Палма захвалио је грчком премијеру Алексису Ципрасу на именовању за почасног конзула Грчке у Србији, саопштено је данас из Марковићевог кабинета.
palma, tanjug
Фото: Tanjug/N.Jovanović, arhiva

"Захваљујем премијеру Грчке Алексису Ципрасу на поверењу које ми је дао именовањем за почасног конзула Грчке у Србији. Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Грчке Алексис Ципрас имају одличну сарадњу. Некада је одлично сарађивао српски и грчки народ, као што је и сада случај, а данас блиско сарађују и власти у Београду и Атини", изјавио је Марковић у Атини, у разговору разговору с високим министром иностраних послова Грчке Маркосом Боларисом и шефом кабинета грчког премијера Евангелосом Калпадакисом. 

Он је додао да је његова порука грчкој влади да од Србија не очекује "ништа више ни мање од онога што је до сада радила за Србију". 

"Србија има велику подршку Грчке на европском путу, као и у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Велика Албанија, коју стварају Албанци на Балкану претња је и за Грчку", рекао је Марковић. 

Он је подсетио да су косовски Албанци између покрајине Косова и Метохије и Републике Албаније укинули границу мимо свих важећих докумената, а посебно Резолуције 1244 и Бриселског споразума. 

Такође, не поштују Бриселски споразум јер нису испунили своју једину обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, а уместо тога формирају Војску Косова такође мимо свих докумената и споразума, чак и противном свом такозваном Уставу, а не укидају антицивилизацијске таксе од 100 посто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, иако је то препорука и САД и ЕУ и чак је и Савет безбедности УН једногласно закључио да те таксе треба се укину. 

Како се наводи у саопштењу, он је оценио и да економску и туристичку сарадњу Србије и Грчке треба дићи на још виши ниво.

"Сматрам да треба повећати број грчких туриста у Србији, а грађана Србије ће ове сезоне бити у Грчкој око милион. Туризам је веома важна грана привреде која Грчкој доноси огромна средства, а у последње време и Србији, у што су се на најбољи начин могли уверити грађани Јагодине. Туризам покреће и грађевинску индустрију, прехрамбену, пољопривредну и све остало" рекао је Марковић, који је и почасни грађанин грчког града Катерини.

Боларис је рекао да грчки народ осећо српски народ као братски народ, с којим је у свим ратовима био на истој страни. 

"Ми Грци бићемо први који ће дићи обе руке за улазак Србије у Европску унију. Питање Косова и Метохије је осетљиво питање. Основно је да у таквим ситуацијама будемо смирени и хладнокрвни... Ми имамо изражене тензије са Турском, али то решавамо на један смирен начин, зато што сматрамо да је сарадња између народа и држава нешто што нам свима треба и што треба да се одржи. Мржња никоме не помаже, а посебно не мржња између европских држава", рекао је Боларис. 

Шеф кабинета грчког премијера Евангелос Калпадакис рекао је да су премијер Ципрас и председник Вучић "покренули су широк спектар сарадње између Грчке и Србије". 

"Оно што је важно јесте да смо споразумом са Северном Македонијом отворили пут за стварање једног прстена између балканских земаља, посебно између Грчке, Србије и Северне Македоније. Тај отворени пут између три државе довешће до још бољих односа на добробит свих наших грађана и то треба да унапредимо", рекао је Калпадакис.

У српској делегацији у разговорима у Атини били су и амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић, као и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и портпарол Јединствене Србије Живота Старчевић, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести