Дрецун: Корак напред, упркос опструкцијама из Приштине

БЕОГРАД:  Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је данас, на годишњицу убиства Оливера Ивановића, да су наши надлежни органи направили корак напред, иако су онемогућени да направе ваљану истрагу.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Приштина жели да уназади истрагу и ту видимо жестоку политизацију, желе да пребаце одговорност на Београд са директних извршиоца и налогодаваца", рекао је Дрецун гостујући на РТС.

На нашим надлежним органима је да покушају да дођу до истине и надам се да ће у томе успети, упркос свему, рекао је Дрецун.Како је навео, Кадри Весељи располаже са информацијама које би довеле до убица, он би могао да да многе одговоре.

Дрецун је рекао да је командант оперативне зоне Дукађин, где је током сукоба на КиМ било највише злочина почињених над Србима и нелојалним Албанцима, био Рамуш Харадинај те да је он одговоран за те бруталне злочине.Према речима Дрецуна, Харадинај не види своју будућност у томе да се створе услови за помирење Срба и Албанаца, "њему то не одговара".

Швајцарски политичар Дик Марти, који је саставио извештај о трговини органима на КиМ за Парламентарну скупштину Савета Европе, идентификује и ставља "Дреничку групу ОВК" на прво место, а на њеном челу је био Хашим Тачи, подсетио је Дрецун.

Кад видите састав те групе - главни су Тачи, Дзавит Халити, Сулејман Сељими, Сами Љуштаку, Рустем Мустафа, рекао је Дрецун те истакао да је немогуће подићи оптужнице без свих њих на њима.

"Направили смо комплетну зону података о злочинима, како је тзв. ОВК била организована и како је функционисала, направили смо шему и омогућили Специјализованом тужилаштву да могу да иду на командну одговорност", нагласио је Дрецун.

Ако не буде политичког притиска, Тачи не може да избегне да се нађе на оптужници, морао би да буде првооптужени, закључио је Дрецун за РТС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести