Дрецун: Намера да се сакрију прави кривци за убиство

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да би волео да косовске институције буду ефикасне у истрази убиства Оливера Ивановића, али да га брине недостатак политичке воље косовских политичара да се у истрагу укључе надлежни органи Србије и случај реши.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Он је оценио да постоји „снажна кампања да се прави  кривци за бруталан злочин сакрију“. 

Волео бих да институције на КИМ буду тако ефикасне и да заиста дођемо до резултата, али забрињава ме недостатак политичке воље од стране Албанаца, албанских политичара на Космету, да се у истрагу укључе надлежни ограни државе Србије. То показује да они вероватно не желе да се до краја истера овај случај, оценио је Дрецун за РТС. 

Када је реч о траговима који би могли да доведу до разрешења убиства, Дрецун сматра да њих скоро да нема, сем једног који је, како поново тврди, треба да у погрешном оправцу усмери истрагу и „даје повода за разне манипулације, спекулације и мешетарења“ и до тога да су Срби, а у последње време и Руси, одговорни за убиство. 

То је потпуно скретање у погрешном правцу, рекао је Дрецун. 

Оценио је да је убиство изведено професионално и да је дуго планирано. 

Камере које су снимале нису успеле никог да идентификују јер су они били маскирани. Тај аутомобил је остављен на начин да буде нађен неки наводни траг, а то је серијски број. Када се тако професионално обављају убиства, не оставља се серијски број, прво се то уништва, нагласио је Дрецун. 

Наводећи да је косовска политичка служба рекла да је „власник био Србин, да је ауто продат, а да не знају националност новог власника, али да знају да се налази у Србији“, Дрецун је упитао како је то могуће.  

Ако знате име и презиме, онда знате и националност. Ако не знате име и презиме, како знате да се налази у Србији, да се можда не налази у Призрену, упитао је Дрецун. 

Он је додао да ако нема трагова, онда су потребне обавештајне информације којима, како је рекао, могу да располажу надлежни органи на Космету, или илегална обавештајна служба Хашима Тачија ШИК, којом руководи Кадри Весељи. Она је свеприсутна на КИМ, зато је Кадри Весељи најмоћнија фигура. У  свим структурама, и подземља и инстуитуција које функционишу на северу, та служба има уграђене своје људе. Немогуће је да они не знају детаље у вези са прирпемом овог атентата и ко су извршиоци, сматра Дрецун. 

С друге стране, како је додао, појавила се информација која није потврђена нити демантована, а то је да пре месец дана дошла група професионалних убица из једне европске земље у Тирану. 

Шта се дешава с том групом и где је отишла? Стејт департмент се појављује с упозорењем да ће бити нереда на северу Косова. Ако Вашингтон жели да се разреши убиство, немојте само да нудите помоћ ФБИ. Та процена Стејт департмента је направљена на основу извештаја њихових дипломата, али превасходно на основу сазнања до којих су дошле америчке обавештајне службе на КиМ. Дајте нам та сазнања, она ће пре одвести до убица и наручилаца, него ли трагови који остају на месту злочина, рекао је Дрецун. 

Он је, такође, указао на присуство британских служби последњих месец дана на КИМ, чак и на северу што, како је рекао, није зона одговорности британског КФОРА. 

Зашто су они тамо присутни? Шта су радили? Шта зу желели да сазнају, а шта сазнали?, упитао је Дрецун. 

Он је констатовао да ако би Србија добила те информације обавештајног карактера, онда „бисмо могли да кажемо да смо на путу да разрешимо убиство Оливера Ивановића“.

С друге стране, наши истражни ограни, наше службе безбедности ће учинити све с лимитираним капацитетима, јер нисмо у пуној мери присутни на КИМ, да расветле убиство, али већ сад јасно је да постоји снажна кампања да се прави  кривци за бруталан злиочин сакрију, тврди Дрецун. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести