Дрецун: Тачи бацио рукавицу и Вашингтону и Бриселу

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да то што иницијатива за укидање Специјалног суда за ратне злочине ОВК није дошла пред посланике у Приштини - представља „добро осмишљени план“ с поруком да ситуација на Косову може да бити дестабилизована.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Дрецун, такође, сматра то сигналом да ће се неки косовски лидери наћи на оптужницама Специјалног тужилаштва.
Он је, гостујући у Дневнику, такође казао да ће и убудуће бити покушаја да се онемогући рад Специјалног суда за ратне злочине на КиМ.

У питању је добро осмишљен план за који се унапред знало да неће уродити плодом али је послата порука да може да се дестабилузује ситуација на Косову ако се Кадри Весељи, Хашим Тачи и други лидери ОВК нађу на оптужници Специјализованог тужилаштва, рекао је Дрецун.

Према речима председника скупштинског Одбора за Косово и Метохију, они су показали да увек могу да буду непослушни.
Тачи је бацио рукавицу и Вашингтону и Бриселу. То је политички шамар пре свега Сједињеним државама јер говори да они који су тај закон донели сада хоће да одустану, рекао је Дрецун.

Према Дрецуну, ти покушаји сигнализирају да ће се неки косовски лидери извесно наћи на оптужницама.

Индикативна је и изјава британског амбасадора да НАТО врло добро зна шта се дешавало на Косову. Ако имамо у виду да је читава ова прича покренута после извештаја Дика Мартина која је под лупу ставила управо тзв. Дреничку групу јасно је да ако подигнете оптужницу не можете да не ставите главне актере те групе, објашњава председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Дрецун је оценио да је петиција коју је потписало 16.000 ветерана ОВК шаље управо поруку да Тачи у сваком тренутку може да рачуна на тај број људи и да су они спремни да делују како би онемогућили рад суда и то јесте врста притиска.

Када је реч о реакцији Београда и изјави министра одбране Александра Вулина да уколико би се у Приштини изгласала иницијатива за укидање суда да треба прекинути дијалог, Дрецун је казао да, ако нема правде за српске жртве, онда не треба очекивати помирење које је неопходно као и наставак дијалога са Приштином.

Треба учинити све да се прикупи што више доказа, а на томе се већ увелико ради и ти докази су већ стављени на увид. Ово тужилаштво има проблем са протоком времена, а такође не знају каква је тачно била организациона стрруктура ОВК. Ми те доказе имамо и суочићемо међународну заједницу са ужасним злочинима које су починили припадници ОВК, закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести