Дрецун: Питање је како ставове о дијалогу да помире Харадинај и Хоти

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун као главни проблем везан за будућу косовску владе види - могу ли да помире ставове око такси и наставка разговора са Београдом Рамуша Харадинаја, који је на челу Алијансе за будућност Косова и Демократског савеза Косова (ДСК), који су потписали споразум о новој коалиционој влади, на челу са Авдулахом Хотијем.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

“То су супротстављени ставови и не знам како ће све то функционисати”, каже Дрецун за Танјуг на питање шта се може очекивати од нове приштинске владе. 

Говорећи о Хотију, Дрецун каже да о њему можемо да судимо на основу званичних ставова које има ДСК, коме он сам припада. 

Подсећа да се ДСК сада залаже за укидање такси, за уклањање реципроцитета и наставак разговора са Београдом и, у том смислу, оцењује Дрецун, очигледно желе да буду усклађенији са политиком коју воде САД.

“Не верујем да он може нешто посебно да искаче из оквира те страначке политике. Али, са друге стране питање је како могу да реализују тај ''кључни циљ'' нове владе, како су га дефинисали, када ће бити у коалицији са странком Рамуша Харадинаја, који чврсто стоји на позицијама да таксе које је он сам увео, треба да остану на снази, који се противи наставку разговора са Београдом”, каже Дрецун. 

Дрецун каже да ће време показати како ће се ускладити те две потпуно супротстављене политике и ставови. 

“Све је и даље веома неизвесно. Политички је то веома нестабилна ситуација, тим више, што је Самоопредљење добило највише гласова, а они сада неће учествовати у овој већини, па се отвара питање легитимитета нове власти”, указује Дрецун и очекује да ће се то негативно одразити на евентуални наставак разговора Београда и Приштине.

Додаје да не зна шта би на КиМ могло ново да се деси, будући да се све албанске странке залажу за то да Србија призна самопроглашену државу Косово, и за уједнињење са Албанијом, неке отворено или прикривено, али то је њихов стратешки циљ, који гледају да остваре што пре, са што мање штете.

“Код њих је увек присутна политичка нестабилност, све се дешава у последњем тренутку, све су комбинације могуће… Сви гледају своје интересе, све је питање и колико зависе од неких снажних држава на западау, колико желе да се повинују захтевима политичким сугестијама Вашингтона, Брисела, Берлина, неких других центара моћи”, рекао је Дрецун.

Као могућност види и одржавање нових избора,након којих би се формирала нека друга већина, али, понавља, то само показује степен политичке неизвесности и нестабилности међу Албанцима са КиМ.

“У таквим условима, не видм једног стабилног партнера који би имао пун капацитет за разговор са Београдом, и да евентуално нешто договори и да се то после реализује. То у овим условима није могуће и илузорно је очекивати да би било шта могло да се помери напред”, рекао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести