Дрецун: Упозорење Лондона политички маневар

БЕОГРАД:  Упозорење Лондона Британцима да не путују на север Косова више личи на политички манвар који у позадини има нешто друго а не безбедносне претње, оцењују саговорници Танјуга, који уједно сматрају да би британске службе, ако имају такве информације морале да их поделе и са Београдом и Пришином и Кфором. 
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је упозорење британског министарства њиховим грађанима да не путују на север КиМ екстремна оцена и исполитизована прича, која не одговара реалности, осим ако британске службе не знају да Албанци нешто припремају.

Он за Танјуг наводи да су британске службе у последње време веома активне на северу Косова, где прикупљају податке и доносе процене безбедносног стања.

Дрецун додаје и да "безначајни" протести на северу Косова не могу да поремете стабилност, као ни да све друго, укључујући и неке инциденте изазване понашањем Албанаца и њиховим екстремизмом, не може да буде разлог за оцену коју је Лондон упутио. 

"Остаје мало нејасно одакле ођедном такво упозорење сада", рекао је Дрецун а са њим се слаже и дипломата Зоран Миливојевић који је у изјави за Танјуг оценио да му упозорење британског МСП више личи на политику него на стварну процену безбедносних проблема

По речима Миливојевића, било би коректно да Британци, ако имају информације које указују на безбедносне проблеме, сазнања поделе са српском страном, али и Кфором и Приштином.

"Не видим да то упозорење следе и Американци и шта оно значи када је амбасадор САД Филип Коснет у то време био на северу", каже Миливојевић и дође да је нејасно да ли је обавештење издато на основу безбедносних процена или је оно потичко у функцији притисака и стварања атмосфере забринутости.

Таква узпозорења иду уз процену проблематичне безбедносне ситуације и она су по правилу озбиљна и реална у ситуацијама попут оне на Блиском истоку, казао је Миливојевић и додао да би такво упозорење требало узети крајње озбиљно да га је издао Кфор.

Према његовим оценама, у случају упозорења које је стигло из Лондона вероватно је реч о нечему другом ако се има у виду британска политика, која је искључиво антируска и није добронамерна према српском народу.

Истовремено и Командант здружених снага у Напуљу Џејмс Фого оценио је да у српским општинама на северу Косова и Метохије не постоји опасност, како је то представило у препоруци британско министарство спољних послова својим граданима.

Џејмс Фого је рекао да амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет не би боравио у северном делу Косовске Митровице да је којим слуцајем ситуација опасна.

"И ја сам био тамо и не постоји ништа што би представљало ризик", рекао је Фого пре неки дан на конференцији за новинаре у Штрпцу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести