Дрецун: Важно да су спремне оптужнице за злочине на КиМ

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да још нису обелодањена имена оптужених пред Специјалним судом у Хагу за злочине на КиМ, али да су оптужнице спремне.
d
Фото: Youtube Printscreen

Више десетина бивших припадника ОВК саслушано у Специјалном суду у Хагу, а очекује се да ће до јуна бити подигнуте и прве оптужнице.

Од Специјалног тужилаштва у Хагу до сада је позив добило више од 300 особа у вези са наводима о ратним злочинима тзв. ОВК на КиМ, који су описани у извештају Савета Европе, а који је саставио Дик Марти.

Дрецун је за РТС рекао да ће тек када буду усвојене, оптужнице бити јавно доступне и да ће се знати која се имена налазе на њима и за шта се терете оптужени.

''''То ћемо сачекати шест месеци сигурно, али из разговора које сам имао са људима из тужилаштва могу да кажем да има места оптимизму да ове године започну процеси", рекао је Дрецун.

Како каже, ту има много познатих имена попут Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и других.

"Кадри Весељи упорно говори да се неће наћи на оптужницама, али мени се чини да је он једна од најкрупнијих личности ОВК-а", рекао је Дрецун.

Нагласио је да је веома важно да су оптужнице подигнуте, а да ће се тек видети да ли ће бити процесуирани они који су на оптужницама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести