Дрецун: Вучићева одлука изнуђена понашањем хрватске јавност

БЕОГРАД: Одлука председника Александра Вучића да не иде на конгрес Европске народне партије у Загребу је изнуђена понашањем хрватске јавности, оценио је председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дрецун је за РТС рекао да очекује да ће се наставити негативан однос Хрватске према Србији, оцењујући да је то дугорочна политика на коју би Европска унија требало да реагује.

Подсетио је да је бивши хрватски председник Иво Јосиповић у Скупштини Србије поздрављен аплаузом, јер се сматрало да ће та земља схватити да ће са Србијом морати да гради добросуседске односе.

Међутим, Загреб настоји да нашкоди интересима Србије и тиме дестабилизује регион, оцењује Дрецун и напомиње да хрватски политичари мисле да ће тиме побољшати своју позицију.

Наводи да Хрватска има веома негативан елемент у својој блиској прошлости, а то је етничко чишћење Срба, који су у тој земљи, како оцењује, грађани другог реда.

Србија је, међутим, лидер у региону и вуче регион напред, оцењује Дрецун и наводи као пример иницијативу "мали шенген".

Коментаришући јучерашњи избор Петера Бејера за новог известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе о ситуацији на КиМ, Дрецун каже да су ставови немачког посланика неприхватљиви, да је он "мало изгубљен у времену" и заробљен у средини 20. века.

"Срби су на КиМ грађани не другог, већ педесетог реда", навео је Дрецун, који очекује да ће Бејер говорити позитивно о стању људских права на КиМ.

Сматра да би се реалнија слика о томе шта се дешава на КиМ добила да је изабран руски кандидат Алексеј Кондратијев.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести