Вучић не путује у Загреб на самит ЕПП

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић одлучио је да не отпутује у Загреб, где ће бити одржан конгрес Европске народне партије (ЕПП), на који је позван као лидер СНС, наводећи да, између осталог, не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Вучић је у писму председнику ЕПП Жозефу Долу у којем је образложио своју одлуку, навео и да то што неће присуствовати конгресу ЕПП у Загребу, није доказ слабости, већ, како каже, доказ снаге и жеље да мења ствари на боље.

Додао је да је најважнији део политике коју представља пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности.

У писму, које је "Блиц" објавио у целости, Вучић се захвалио на позиву да се лично обрати конгресу ЕПП у Загребу и да је тај позив за њега велика част и захтев за још одговорнији приступ решавању бројних проблема у региону у којем живимо.

"Желим да Вас обавестим да сам припремио, чини ми се, озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду. Ипак, недељама уназад, а знам да Вас је у свом писму о томе обавестила Јадранка Јоксимовић, траје права медијска харанга у готово свим хрватским медијима против мог доласка у Загреб и Хрватску", истакао је он.

Вучић је додао да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на цињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима.

"Као што знате господине председниче, ни мало нисам страшљив, већ сам много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе. И снажно и озбиљно и одговорно. Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело знацајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам, а то је, пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности", истакао је он.

Вучић је рекао да ни на који начин не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.

"Због свега наведеног, обавештавам вас да нећу присуствовати нашем конгресу у Загребу, сматрајући да тиме и вама олакшавам посао, а мој недолазак, молим вас, схватите као доказ снаге и жеље да мењамо ствари на боље, а не доказ слабости", поручио је он.

У складу са тим, а пре свега уз огромну наду и оцекивање да ће односи Србије и Хрватске бити много бољи у будућности, Вучић је замолио Дола да један од наредних важних догадаја за ЕПП организује у Србији, где су, додаје, сви добродошли и где ни против једног уцесника и цлана ЕПП неће бити вођена било каква хајка и харанга.

Навео је да се СНС поноси тиме што припада породици европских народних партија и захвалио се Долу на свему што је учинио како за позицију Србије у Европи, тако и за положај напредњака у најважнијој породици европских политицких партија.

Замолио је Дола да пренесе његове честитке партијској колегиници Урсули Фон дер Лајен на избору за шефа Евопске комисије, уз уверење да ће у овим тешким временима показати целој Европи зашто је "наша ЕПП" најбољи, најозбиљнији и најодговорнији избор.

У посебној напомени Вучић додаје да ће напади на њега чак и после одлуке којој се највећи део хрватског друштва надао, бити настављени.

"То узмите само као доказ сваке од речи коју сам вам овде написао", закључио је Вучић.

Ниједан скп ЕПП неће бити одржан у Хрватском сабору

ЗАГРЕБ: Из владајуће Хрватске демократске заједнице саопштено је данас да ниједна седница Председништва, ни Политичке скупштине ЕПП неће бити одржана у Хрватском сабору, како је то било раније најављивано.

Руководство ЕПП донело је такву одлуку, јер, како се наводи, не желе да раде на штету групацији, па ће сви састанци бити одржани негде другде, пише хрватски портал 24сата.

Европска народна партија, у оквиру које је и ХДЗ, од 19. до 21. новембра у Загребу ће одржати Изборни конгрес.

Испрва је то требало да буде у Великој већници Хрватског сабора и за коришћење дворане ЕПП је требала Сабору да плати 74.488 куна.

Та информација је, међутим, наишла на оштре политичке полемике у Председништву Хрватског сабора да се сала изнајми за потребе ЕПП-а, а опозиција је недељама тим поводом критиковала владајућу ХДЗ.

Иначе ово је први пут да ЕПП, највећа и најјача европска политичка породица, држи Изборни конгрес у Загребу.

Домаћини Конгреса су председник ХДЗ-а и Владе Хрватске Андреј Пленковић и председник ЕПП-а Жозеф Дол.

Очекује се да ће на конгресу учествовати више од 2.000 учесника из 40-ак земаља.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести