ДС: Жалимо што није било 6. октобра

БЕОГРАД: Поводом обележавања годишњице 5. октобра ДС је одржала прес конференцију испред Дома Народне скупштине, а њен председник Драган Шутановац рекао је да је то за ДС један од највазнијих датума у модерној историји Србије и успротивио се "ревизији (новије) историје". 
Sutanovac Dragan
Фото: FoNet

Шутановац каже да је 5. октобар за ДС дан када је показано да може да се одбрани оно што је најсветије, а то је, каже, глас грађана на изборима, и да могу да се поставе темељи за модерну Србију која данас, додао је, у Србији не постоји. 

Данас, наводи Шутановац, постоје они који желе да кажу да 5. октобар није био један од најзначајних датума. 

„На жалост, таква је већина данас у парламенту и они се на један начин изругавају грађаним Србије који су 5. октобра изашли против тог и таквог система. Постављање јуришника и ратних хушкача на позиције у влади и државним институцијама, министра Вулина, Бојића, Вучелића и свих оних за које смо милсили да су 5. октобра отишли у прошлост, у ствари је изругивање грађанима Србије“, каже Шутановац. 

Обавеза је ДС, додаје, да зато учини максимални напор да врати значај 5. октобру и веру и поверење грађана да у Србији може да се настави да се живи уколико пристојни људи воде Србију. 

Одговарајући на питања новинара, Шутановац је рекао да је јако добро питање зашто данас са ДС испред парламента нису њени некадашњи политички партнери из 5. октобра. 

Подсетио је, како је навео, да је добар део оних људи који су тада изабрани желео да замени Слободана Милошевића „тако што ће они сести на његову позицију“. 

„Нису они видели Србију као модерну и савремену земљу, њима нису сметали ратови 90-тих већ су им сметале чињенице да смо ратове изгубили“, каже председник ДС. 

Навео је да је ДС у протеклих 17 година била на власти осам година, али да не може да се сагласи да је ДС најодговорнија. 

„Ми јесмо били одговорни. Жалимо што нисмо могли да спроведемо све реформе које смо желели, жалимо што, у симболичком смислу, није дошло до тог 6. октобра, што није урађена адекватно лустрација, али понављам да за то нисмо имали већину чак ни тада“, рекао је Шутановац. 

Већ тада су, додаје, постојали они који су сматрали да не треба да се спроводе такве корените промене и који су размишљали на који начин да исти систем са другим људима опастане и да настави да постоји. 

Упитан шта би ДС другачије урадила после 5. октобра са данашње дистанце, Шутановац је навео:

„Могли смо да променимо устав, да направимо модеран устав још на почетку века, дозволили смо да један велики део криминалних дешавања из 90-тих застари, споро смо решавали питање проблема Хашког трибунала, јер нисмо схватали колико је то важно не само за даљу европско придруживање Србије већ и за етаблирање вредносног система у Србији који је 90-тих потпуно урушен“, наводи Шутановац. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести