Ђурић белгијским дипломатама о проблемима Срба на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се с делегацијом Министарства спољних послова Белгије, коју је информисао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и проблемима са којима се суочава српски народ у покрајини.
d
Фото: Tanjug (video)

Ђурић је белгијским дипломатама, које предводи директорка Сектора за билатералу, амбасадорка Аник Ван Калстер, рекао да је убедљива победа Српске листе на недавно одржаним покрајинским изборима, према Ђурићевим речима, још једном потврдила да Срби на Косову и Метохији готово једнодушно подржавају настојања Србије да изнађе мирно и компромисно решење за проблеме у јужној покрајини.

Како је истакао, свака политичка комбинаторика у Приштини мора узети у обзир чињеницу да је Српска листа једини легитимни репрезент политичке воље српског народа на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Ђурић је навео да забрињавају све учесталије и експлицитније поруке и потези мржње од стране привремених институција самоуправе у Приштини и представника албанске политичке заједнице, али и ћутање дела међународне заједнице.

Београд је, према Ђурићевим речима, доследно опредељен за наставак дијалога са Приштином, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица.

Неопходно је да, пре него што разговори буду настављени, Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског дијалога, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, и да укине антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије, казао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести