Ђурић: Не очекујем ништа од нове рунде дијалога с Приштином

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да не очекује ништа од предстојеће рунде дијалога у Бриселу, истакавши да ће сви притисци који се врше на српске преговараче у дијалогу с Приштином имати контраефекат, као и да они нису случајни.
marko djuric, tanjug
Фото: Марко Ђурић, фото: Танјуг

Не очекујем ништа од тих разговора. Ако имате онакве ужасне изјаве Тачија, Хотија и Хоџаја када причају о КиМ као о њиховој територији, а није ни милиметар њихов, јасно вам је да нису спремни ни за компромис ни за дијалог, па нема разлога да нешто посебно очекујем, рекао је Ђурић у Дневнику РТС.

Он је навео да је с тим у вези разговарао са председником Александром Вучићем. 

Председник је синоћ разговарао с представницима ЕУ и јасно ми је поручио да ако су ставови Приштине заиста такви какве Тачи, Хоџај и остали описују, онда нема ни сврхе да се на такав начин о било чему разговара и сасвим сигурно они који мисле да могу да различитим притисцима - а то нису случајни притисци - измишљотинама и лажима доведу Србију у слабији положај, неће у томе успети, поручио је Ђурић.

Како је навео, количина притиска који примењују и према председнику и према његовој породици није случајна и „све то има за циљ да изврши психилошки притисак на преговараче Србије пред важне разговоре у Бриселу“.

Сви пристици који се врше у вези с тим могу да имају само контраефекат. Ми ћемо свакако разговарати с циљем да се пронађу решења, али нећемо пристајати да се на уштрб интереса земље нешто уради, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Он каже и да Београд жели да теме рунде дијалога у недељу буду и примена споразума о ЗСО и будућност уопште, али истиче да ти разговори не могу бити ограничени.

Тачи тврди да он располаже територијом Косова. То није његова територија, то је територија Србије и то треба свима да буде јасно, каже Ђурић.

Он изражава наду да су преставници Приштине били у Брисел надавно позвани „на преслишавање што већ пет година избегавају примену споразум о ЗСО и других споразума“.

Али, то ћемо сутра питати и представнике ЕУ, напомиње Ђурић, који на питање да ли нова фаза дијалога подразумева и нови формат, каже да да је за Београд - формат ЕУ.

А видећемо шта нас чека у Бриселу и да ли ће они имати некаквих понуда. За нас је Брисел адреса, закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести