РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ЧВОРА  Нови тип дијалога или нови формат

Председник Србије Александар Вучић очекује наставак дијалога или, како је рекао, новог типа дијалога, о нормализацији односа са Приштином до краја јуна. 
Mogerini i Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је уверен да није реално донети решење за Косово и Метохију без САД и Русије. Истакао је, поводом информација да неке западне земље желе да се укључе у финалну фазу процеса, да је Србија задовољна да посредује ЕУ, али да не види што се у наставку дијалога у процес не би укључиле и Кина и Русија, ако 10 земаља мисли да се укључи.

„Што да буду укључене само земље које признају независност Косова. Да ли је могуће донети решење без САД и Русије? Није реално. Те земље морају бити обавештаване и сагласне с тим што би био евентуални договор”, рекао је Вучић. Додао је да, ако договора нема, онда нам предстоји тешко време.

Амбасадор САД Кајл Скот је изјавио да ће од „других партнера“ који учествују у дијалогу Београда и Приштине зависити да ли ће се и САД укључити у тај процес, као и да би ЕУ требало да настави да води тај дијалог.

Дијалог се одржава и даље под посредовањем ЕУ и не постоји захтев за промену форме тог процеса (Сем Фабрици)

На питање новинара да ли ће се САД укључити у дијалог о КиМ и да ли је то у плану, Скот је рекао – „то пре свега зависи од других партнера, али дијалог треба да буде договор између Србије и Косова, између Београда и Приштине“.

„ЕУ води овај дијалог и ми смо задовољни са тим и мислим да би тако требало и да остане“, навео је Скот. На питање од којих партнера то зависи, рекао је да цела међународна заједница има улогу у томе.„Ми хоћемо да подржавамо мир и стабилност у региону и то би значило ЕУ, али на крају и цела међународна заједница и УН“, навео је Скот.

На питање на који би начин Америка могла да се укључи, он је поновио да то зависи од партнера и да неће ићи у детаље. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је каже да се дијалог између Београда и Приштине и даље одвија уз посредовање ЕУ, као и да нема захтева за промену форме тог процеса. На питање новинара шта мисли о изјави председника Србије Александра Вучића да би и неке друге земље могле да се укључе у дијалог Београда и Приштине за решавање питања КиМ, Фабрици је рекао да у дијалогу нема промене.

Мислим да суштинске промене формата неће бити, али би требало очекивати оснажен утицај САД које су и до сада имале неформалан утицај (Драган Ђукановић)

„Дијалог се одржава и даље под посредовањем ЕУ и не постоји захтев за промену форме тог процеса. Наставићемо да посредујемо у дијалогу уз сагласност страна које учествујуу, Београда и Приштине”, рекао је Фабрици, који је учествовао у волонтерској акцији „Наш Београд”.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику рекао је за РТС да суштинске промене формата дијалога између Београда и Приштине неће бити, али да је реално очекивати оснажен утицај САД. Она истиче да је реално очекивати да ће се дијалог између Београда и Приштине убрзати.

„Дијалог улази у неку врсту завршнице и реално је очекивати да се заврши правно-обавезујућим споразумом између две стране. Мислим да суштинске промене формата неће бити, али би требало очекивати оснажен утицај САД које су и до сада имале неформалан утицај”, објашњава Ђукановић.

Додаје да се не може очекивати да Сједињене Америчке Државе буду директан посредник у дијалогу.


Шта мисле грађани Србије

Знатно више од половине грађана, тачније 63 одсто, сматра да је замрзнут конфилкт тренутно најбоље решење за питање Косова и Метохије, а да статус КиМ неће бити решен у наредних пет до 10 година став је сваког другог грађанина према истраживању агенције “Фактор плус” овог месеца.

Конкретан договор где ће и Срби и Албанци нешто добити или изгубити подржава 21 проценат испитаника, а за споразум између Београда и Приштине по сваку цену изјаснило се њих девет одсто. Према подацима истраживања, чак 63 одсто грађана осећа тугу због тренутне ситуације на Косову и Метохији, сваки трећи испитаник је бесан, а 15 одсто је оних који осећају разочарање. Више од половине грађана изјаснило се и да Косово и Метохију осећа као своју земљу, а упитани да ли су спремни да њихов живот по било ком питању трпи да би Косово остало у Србији, 18 одсто се изјаснило да би, и то у великој мери, док је одречан одговор дало 50 одсто људи.


„Имаћемо неформалне утицаје или посебне изасланике САД за нормализацију, али не можемо очекивати да САД буду директан посредник, то је ипак ЕУ”, каже Драган Ђукановић.

Додаје да би за Србију било значајно да се у цео процес укључе Русија и Кина.  „За Србију је важно и што пет држава чланица ЕУ нису призале независност Косова”, каже Ђукановић.Напомиње да је ЕУ показала да нема никакве капацитете да натера Приштину да формира ЗСО, а да САД имају капацитет да утичу на косовску страну.

Говорећи о недавним инцидентима на КиМ, Ђукановић додаје да су они више од случајности.„Чини ми се да ти инциденти представљају неку врсту координиране активности. Иде се ка некој врсти максимализма, да се заузму оштрије позиције. Београд показује више добре воље да се дође до решења”, напомиње Ђукановић.  

Е. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести