Ђурић: Незаобилазна улога УН у решавању односа БГ и ПР

БЕОГРАД:  Уједињене нације имају незаобилазну улогу у процесу решавања односа Београда и Приштине, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић на састанку са специјалним представником Генералног секретара УН и шефом Мисије привремене управе УН на Косову (УНМИК) Захиром Танином.
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ђурић и Танин разменили су мишљења о тренутној политичко-безбедносној ситуацији на КиМ, као и о предстојећем извештају УНМИК-а који се припрема за Савет безбедности УН, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Србија, према Ђурићевим речима, види као незаобилазну улогу УН у процесу решавања односа Београда и Приштине, који су по својој природи, пре свега, унутрашњи, унутар Србије, са елементом страног мешања, наведено је у саопштењу.

Ђурић је, такође, подсетио да се дијалог под окриљем ЕУ водио на основу мандата Генералне скупштине УН, као и да је прошло више од шест година, односно тачно 2.341 дан, од неиспуњења главне обавезе Приштине - формирања Заједнице српских општина - а да ЕУ није обезбедила спровођење овог договора, о чему је Србија више пута обавештавала Савет безбедности.

Анализирајући положај српског народа на КиМ, Ђурић је изразио очекивање да ће у том извештају бити констатовано да су људска и политичка права Срба у нашој јужној покрајини драстично уназађена након увођења антицивилизацијских такси Приштине на робу из централне Србије.

Ђурић је упозорио на чињеницу да су све учесталије међуетничке провокације и напади албанских екстремиста на припаднике српског народа, што не изазива довољно озбиљан и одлучан одговор дела међународне заједнице који има највећи утицај на терену.

Директор Канцеларије за КиМ изразио је очекивање да ће предстојећи покрајински избори, уз помоћ међународних организација и представника, протећи у колико-толико демократској атмосфери и да ће српском народу бити гарантовано право да слободно бира своје представнике у привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Том приликом захвалио је Танину на личном доприносу унапређењу положаја српског народа на КиМ, као и због тога што се УНМИК доследно залаже за поштовање међународног права и оквира предвиђених резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести