Ђурић: Отворени Балкан има разумевање у САД

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да је развој инфраструктуре један од фокуса политике САД, баш као и српске политике, и нагласио да је једна од најбољих прича о томе на који начин је из темеља промењена парадигма српске политике о “Отвореном Балкану”, о залагању Србије за укидање граница у региону.
marko djuric
Фото: Tanjug (video)

"Иницијатива ''Отворени Балкан'' чији је један од камена темељаца поставио председник Александар Вучић, а у којој су учествовали и други регионални лидери, је балканска, домаћа, здрава иницијатива, али и иницијатива која је наишла на разумевање у врло утицајним политичким круговима у САД", рекао је Ђурић.

То је једно од поља где се поклапају српски и амерички интереси, навео је Ђурић за ТВ Хепи.

На питање о најављеним променама у Стејт департменту и промени америчког посредника за разговоре Београда и Приштине, Ђурић је констатовао да ће ова јесен донети бројне промене у Стејт департменту.

"Велики део људи који ће доћи на дужности су људи које познајемо. Нека они објаве датуме када ће ко заузети коју дужност", рекао је амбасадор.

Додао је да ће наставити да промовише српску позицију у САД на сваки могући начин, а да је резултат који ће "испоручити" до касног пролећа идуће године три или четири пута већи српски кокус, отворено трговинско представништво на западној обали САД, нова зграда амбасаде Србије у Вашингтону и обележавање 140 година дипломатских односа Србије и САД на веома добар начин низом догађаја.

На питање о изјавама из Приштине да неће да поштују Бриселски и Вашингтонски споразум, Ђурић, који је и бивши директор Канцеларије за КиМ, рекао је да изјава некадашњег председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Исе Мустафе да треба избећи формирање Заједнице српских општина говори о лицемерству Приштине.

То, каже, говори да је међу албанским партијама, за разлику од српских, створено такмичење у томе ко ће да заузме тврђи став према релацијама са Београдом.

"Потпуни апсурд је да Иса Мусатафа, који је потписао Бриселски споразум, излази и сам демонизује споразум", нагласио је Ђурић.

Сматра да директна последица тога неће бити само наставак неспровођења тог споразума, него и додатно продубљивање неповерења у сам процес дијалога.

"Како ви да се договарате са неким ако се створи консензус у коме учествује чак и онај ко је споразум постигао, о томе да се генерално споразуми не примењују. О чему онда да се договарамо", упитао је Ђурић.

Пре два дана је, каже, прочитао у медијима да су приштински судови покренули кривичне поступке против НН починилаца који су у Грачаници написали графите "Косово је Србија", због наводног изазивања расне, националне и верске мржње.

"Тамо се ствара једна невероватна политичка клима у којој постаје апсолутно некажњиво вршити нападе на Србе, у којој се партије такмиче ко ће бити тврђи према Србиима, а с друге стране институције окрећу своју оштрицу постојано према свему сто је српско на тој територији", навео је Ђурић.

Истакао је да је веома важно што се државни врх, укључујући председника Александра Вучића, огласио поводом пресуде Ивану Тодосијевићу и навео да је поводом тог случаја било много озбиљних разговора са представницима међународне заједнице.

"Нећу објавити све детаље, али српска страна је извршила озбиљан притисак користећи све инструменте који нам стоје на располагању да међународној заједници и делу међународне заједнице који је одговоран предочимо да је такво понашање неприхватљиво. Видећемо, то неће проћи онако како су замислили", поручио је Ђурић.

Поводом бојкота српских судија на КиМ због пресуде Тодосијевићу, Ђурић је рекао да је из медија сазнао да судије нису јуче дошле на посао у знак солидарности, подршке и протеста због кршења Бриселског споразума.

Нагласио је да је Тодосијевић осуђен кршењем Бриселског споразума, зато што му је судило веће сачињено од Албанаца, а по Бриселском споразуму морала су да у већу буду два Србина и један Албанац.

Истакао је и да су српске судије и тужиоци на КиМ показали да имају карактер и храброст.

"Не желим ниста друго да изговарам што би отежало њихов положај. И они и сви наши људи треба да знају да Србија озбиљно ради на томе да их подржи и да нису сами", рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести