Ђурић рударима Трепче: Радићемо да вам побољшамо стандард

Ђурић честитао Дан рудара, свим рударима на КиМ, уз поруку да ће држава предано радити да рударима на КиМ осигура боље услове рада, веће зараде и пристојан живот.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је данас Дан рудара, свим рударима на КиМ, руководству и запосленима у Комбинату "Трепча", као и рударима у осталим деловима Србије, уз поруку да ће држава предано радити да рударима на КиМ осигура боље услове рада, веће зараде и пристојан живот.

''Трепча'' је стратешки ресурс, који деценијама даје значајан допринос развоју наше јужне покрајине, али и привредном и укупном напретку Србије. Частан и тежак рударски посао, дубоко је уграђен у напредак нашег енергетског сектора и развоја КиМ", навео је Ђурић у саопштењу.

Данашњи Дан рудара, како каже, долази у тренутку када држава и народ пролазе кроз тешке и судбоносне дане.

"Сведоци смо константних изазова и претњи који се, између осталог, односе и на енергетски систем на Косову и Метохији. Мудром државничком политиком, јединством и слогом, морамо и можемо да заштитимо оно што је наше и сачувамо темеље егзистенције и опстанка српског народа на КиМ", рекао је Ђуић.

Он је подсетио да покрајина обилује природним лепотама и природним богатствима, у која спадају и наша рудна богатства.

"Те ресурсе можемо и морамо искористити преданим радом и нај тачин побољшати живот сваког појединца и друштва у целини. Рудари су показали да то знају и могу", поручио је Ђурић.

Дан рудара на северу КиМ радно и свечано, али без прославе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Дан рудара обележен је данас на северу Косова и Метохије, у рудницима Рударско-металуршког и хемијског комбината "Трепча" радно и без свечане прославе, која је ове године изостала због ситуације са корона вирусом.

Уз рударски поздрав "Срећно" рударима је њихов дан честитао заменик генералног директора "Трепче" Стеван Божовић.

"Најважније је да у овим тешким временима сачувамо здравље и животе свих нас, јер здрав човек може да буде способан и за рад на послу, али и код куће и на сваком другом пољу", рекао је Божовић, преноси Косово онлајн.

Честитке су стигле и од председника Самосталног синдиката металаца Србије Зорана Марковића, чије је писмо подршке прочитао његов колега из Синдиката рудника и флотације Лепосавић Рато Милојевић.

У руднику Бело Брдо, који је саставни део Комбината "Трепча" ради 216 радника. Директор тог рудника Љубиша Даниловић рекао је да је најважније да су радници, који углавном долазе из средина са севера КиМ, задовољни зарадама које редовно примају.

"Комбинат ''Трепча'' је главни стуб севера Косова и Метхије и ослонац српског народа на овим просторима. Зато је потребно да будемо јединствени и сложни како би се изборили за останак на нашим огњиштима", рекао је Даниловић.

Радно и свечано, али без уобичајне прославе, Дан рудара обележен је и у руднику Црнац, Флотацији у Лепосавићу, Металургији у Звечану и у осталим радним јединицама.

Дан рудара обележава се 117 година, у знак сећања на 6. август 1903. године, када су се рудари Сењског рудника штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести