Ђурић са ДФЦ-ом о потенцијалима за улагања на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са делегацијом америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) о потенцијалима за економска улагања у јужну покрајину и истакао да би било веома значајно покренути пројекте у којима би учествовале и од којих би корист имале све етничке групе на терену.
dfc_djurich
Фото: Танјуг (видео)

Како се наводи у саопштењу Канцеларије, Ђурић је саговорнике упознао са пољопривредним капацитетима на Косову и Метохији, неискоришћеним индустријским потенцијалима, могућностима развоја туризма и важношћу унапређења малог и средњег бизниса ослањањем на локалне произвођаче и људске ресурсе.

Посебну пажњу Ђурић је посветио економским приликама и пословним шансама у већински српским срединама на Косову и Метохији.

Ђурић је представницима ДФЦ, међу којима је био и директор београдске канцеларије Џон Јовановић, захвалио на спремности да уложе напоре и средства у јачање економије у централној Србији и на Косову и Метохији.

Изразио је очекивање да ће најснажнија светска економска сила успешно кроз различите пројекте допринети стварању напредног и привредно динамичног простора у овом делу Европе.

ДФЦ на КиМ улаже у Брезовицу, Ругову, индустрију хране, ИТ

Америчка Међународна развојна финансијска коропорација ДФЦ на Косову и Метохији финансираће неколико сектора од којих ће грађани имати користи, а међу њима су и два ски центра Брезовица и Ругова, као и Фабрика батерија у Гњилану, индустрија за прераду хране, кажу у косовској привредној комори.

Председник те коморе Берат Рукићи навео је на ФБ да ће од споразума постигнутог у Вашингтону и овонедељне посете делегације САД Приштини имати користи и ИТ сектор, теромелектране на природни гас, као и онај за истраживање и прераду олова...

Амерички званичници, међу којима је био и саветник председника САД Ричард Гренел у понедељак увече су у Приштини поред долазак у Београд навели да њихове инвестиције на Косову могу да премаше милијарду долара.

Извршни директор ДФЦ -а Адам Болер рекао је у понедељак у Приштини да ће они финансирати многе пројекте попут аутопутева и железница.

"Веома смо посвецени развоју малих предузећа на Косову. Донећемо финансијски развој са ресурсима које овде имате" рекао је Болер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести