Ђурић: Срби на КиМ су на своме и имају сву помоћ Београда

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Албанске странке такмиче се у томе ко ће имати лошији однос према Србима и Србији тако да не треба очекивати неке промене ни од будуће приштинске владе, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Морамо се поуздати сами у себе, ојачати економски и на сваки други начин", казао је Ђурић у интервјуу за портал КосовоОнлајн и поручио да ће српске институције на Косову и Метохији бити све јаче и у материјалном и финансијском смислу, зато што је и Србија финансијски јача.

Он истакао да не очекује промену ставова Приштине према Београду и српској заједници након формирања будуће владе и додаје да су се албанске странке такмичиле у томе ко ће да има тврђи став према будућим односима с Београдом.

"Ми у том смислу можемо да се поуздамо пре свега сами у себе и гледамо како да оснажимо српски народ. Разлика је у томе што је Српска листа освојила свих 10 мандата, а да је заузела само један мандат мање, то би било искоришћено од стране албанских странака за дисквалификовање легитимних представника Срба из политицког живота. Они би то искористили да их замене људима које би они одабарали да представљају Србе, и заступају не интересе српског народа, који је окренут природно Србији, већ интересе Приштине и албанског становништва, иако би формално заузимали позиције резервисане за Србе", рекао је Ђурић.

"Показали смо да поштујемо избор и вољу албанског народа, али нисмо видели поштовање према одлуци и вољи српског народа да стану иза Српске листе и остане у органској - институционалној вези, с државом Србијом", додао је Ђурић.

Он је навео да "Срби на КиМ нису раја, него своји на своме" и очекују да буду третирани као равноправни грађани и да им нико не намеће изабране представнике, већ да сами одлучују о њима и да заједно са осталима дефинишу приоритете политике.

"Ако неко мисли да их у формирању приоритета политике будуће покрајинске владе скрајне или игнорише, не може да рачуна на подршку изабраних српских представника и нихово учешће у евентуалној коалицији", казао је Ђурић.

Напомиње да ће, с друге стране, Срби на КИМ узети све што им по покрајинским законима припада и да они немају намеру да то препусте неком другом.

Он је поручио Србима на КиМ да могу да рачунају на то да ће Србија у наредном периоду наставити да подржава и финансира српске институције.

"Улагати у инфраструктуру, школство, здравство, у економски развој, пољопривреду и привреду, на начин који ће значити отварање нових радних места. Захваљујуци влади која је изменила одлуку о забрани запошљавања, до краја ове године имаћемо нова запошљавања и у јавним институцијама, али цемо још више у току следеце године отварати радна места за младе на КиМ, како у јавном тако и у приватном сектору", поручио је Ђурћ.

Он је најавио и озбиљнија улагања у пољопривреду, у приватни сектор, неколико фабрика за прераду пољопривредних произвоида, а у току је разрада пројекта изградње фабрике батерија у оквиру Трепче.

"Када бих покушао да побројим све пројекте који се реализују у оквиру плана председника Србије Александра Вучића и владе за подршку Србима сигурно да у томе не бих успео. Често од силне високе политике не успемо да кажемо да смо солидарношћу грађана Србије, средствима владе, успели да у претходних неколико месеци уселимо на десетине нових стамбених објеката, а у претходне четири године 1.680 кућа и станова. Поделили смо и пакете грађевинске помоћи. Само на подруцју Гњилана, у енклавама Шилово и другима, имали смо 103 пакета грађевинске помоћи, у Косовској Каменици 201 пакет", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је најважније да се људима обезбеди материјална основа за опстанак на КИМ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести